hirdetés (X)

A cumisüveg miatti fogszuvasodás érzelmileg is hatással van a gyerekekre

2014-11-07T21:30:21+00:00 2012. április 5.|Fogászati panaszok, Fogszuvasodás, Gyermekfogászat|

Annak ellenére, hogy ma már a lehető leghatékonyabb módszerekkel – pl. fluoridbevitellel, megelőző kezelésekkel – igyekszünk megakadályozni gyermekeink fogainak idő előtti romlását, a statisztikák mégis azt mutatják, hogy az óvodáskorúak körében soha nem látott méreteket ölt a fogszuvasodás. Észre kell tehát vennünk, hogy a probléma jóval az iskolába lépést megelőzően kezdődik, nem elég akkor odafigyelni a gyerekre, amikor már kialakult, vissza nem fordítható elváltozást kell kezeltetnünk.

A cumisüveg túl gyakori használata miatt kialakuló fogszuvasodás sajnos az 1-2 éves korú gyermekekre egyre jellemzőbb. Nevezik gyorsan terjedő caries-nek is, megjelenését főként az befolyásolja, hogy a csecsemő mennyi időt tölt a cumisüveg szopogatásával.

Előfordul, hogy a gyermek az üveggel a szájában alszik el, ilyenkor a tej több órán át vagy akár egész este érintkezik tejfogainak felszínével, ami nem a legjobb megoldás, még akkor sem, ha a fogak épp most kezdtek áttörni, esetleg még nem is látszanak. A helyzetet tovább rontja, ha később ízesített teát vagy gyümölcsleveket töltünk az üvegbe, ha lehet, ezek még többet ártanak, mint a tej.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a szuvasodás gyermekünk szinte minden fogát érinti, kivéve az alsó front fogakat, akkor határozottan cumisüveg miatti fogszuvasodásról beszélhetünk. Ez pedig nem csak fizikai, de érzelmi nyomokat is hagy a gyermeken, aki így fog óvodába, esetleg iskolába menni, önbizalomhiánnyal, szégyenérzettel.

hirdetés (X)

Gyermekünk egészségének megőrzése érdekében, s hogy elkerüljük a gyorsan terjedő fogszuvasodást, a következő megelőző lépésekkel élhetünk:

– legkésőbb 9 hónapos koráig érdemes leszoktatni a cumisüvegről és átállni a pohárból való ivásra,
– legkésőbb 1 éves korában ajánlott elvinni az első fogászati ellenőrzésére,
– fluoridos ecseteléssel csecsemőkortól megelőzhető a fogszuvasodás kialakulása,
– az első tejfogak megjelenésétől tanácsos nedves gézlappal vagy bébi fogkefével megtisztogatni gyermekünk fogazatát, ínyét;
– legalább 7 éves korig javasolt felügyelni gyermekünk fogmosási szokásait.

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!