Csúnya igazság – Amit eddig nem tudtál a fogkefédről!

Sajnos az emberek nem fordítanak elég figyelmet a szájápolási eszközeikre, így a fogkeféjükre sem, pedig– reményeink szerint – naponta legalább kétszer a kezükbe, sőt a szájukba veszik. Sokan mégis képesek évekig ugyanazzal a fogkefével fogat mosni, amit több okból sem lenne szabad. Kezdjük mindjárt a legmeggyőzőbb érvvel, azzal a több milliónyi baktériummal, ami ez idő alatt megtelepszik rajta…

Elég belegondolnunk, hogy egy kupak nélkül a fürdőszobában tartott fogkefén több mint 100 millió baktérium tenyészik (többek között a kólibaktérium, vagy a Staphylococcus -melyek hasmenést okozhatnak), hogy rájöjjünk, milyen korántsem tiszta eszközzel próbálunk tisztaságot teremteni a szájüregünkben. Pedig koszos felmosóval sem töröljük fel a padlót, ugye?

Egyébként a szájüregünk önmagában sem egy steril közeg, több száz mikroorganizmus él benne azért, hogy segíthessék az elfogyasztott táplálékok lebontását, megemésztését. Ez tehát rendjén van, baj csak akkor lesz, ha nem ilyen ártatlan, hanem kártékony bacilus kerül a szánkba. Pedig fogmosáskor éppen ez történik, hiszen a plakk maga is baktériumokból áll, így az akkor is rákerül a fogkefénk fejére, ha öt perccel azelőtt bontottuk ki a steril csomagolásból.

(X) hirdetés

A fent leírtak ellenére mégsem valószínű, hogy szimplán a fogmosástól fogunk összeszedni valamilyen csúnya fertőzést, köszönhetően szervezetünk természetes védekezőképességének. Egyértelmű bizonyítékunk nincs még rá, hogy valódi veszélyt jelentenének a fogkefénken vagy a kupakján tanyázó bacilusok, mégis azt javasolják a szakemberek, hogy figyeljünk oda fogkefénk elhasználódottságára és tárolási helyére.

 

Néhány jó tanács fogkefénkkel kapcsolatban:

Ne tartsuk a vécécsésze közvetlen közelében! Sok lakásban kicsi a fürdőszoba és egy helyiségbe szorul a toalettel. Minden egyes alkalommal, amikor a vécénket lehúzzuk, baktériumok jutnak a levegőbe, ami aztán megtelepszik a környékbeli tárgyakon, ha pedig fogkefénk is a közelben van, valószínűleg arra is kerül majd bacilus.

(X) hirdetés

Tiszta kézzel nyúljunk hozzá! Evés előtt is megmossuk a kezünket, ugyanígy fogmosás, fogselymezés előtt is biztosítsuk a megfelelő higiéniát!

Mindig öblítsük le! Használat után mindig megmosva tegyük a helyére a fogkefét, fogköztisztítót.

Tartsuk száraz helyen! Mivel a baktériumok legkedveltebb helye a nedves közeg, tartsuk olyan helyen a fogkefénket, ahol nem éri állandóan víz vagy nedvesség és megfelelően ki tud száradni két fogmosás között.

Állítva tároljuk! Ne fektesd le a tükör elé vagy a mosdókagyló szélére a fogkefédet, mindig tartsd felállítva egy pohárban vagy fogkefe tartóban.

Csak egyedi használatra! Nem számít, mennyire vagy intim viszonyban valakivel, a fogkefédet nem érdemes megosztani vele. Ajánlott olyan fogkefetárolót beszerezni, amiben külön osztások vannak a fogkeféknek, így azok nem érintkezhetnek egymással, „megfertőzve” egymást.

Szerezzünk be otthoni használatra szánt sterilizálót! Vannak olyan elektromos fogkefék, melyeket eleve ilyen fertőtlenítő funkcióval látnak el, de újabban már lehet kapni különálló sterilizálókat is, amiben a család apraja-nagyja megtisztíthatja fogkeféjét.

Cseréljük le rendszeresen! Két-három havonta ajánlott lecserélni a fogkefénket, mert nem csak a szálak használódnak el (válnak keményebbé), de baktériumból is pont elég annyi, ami ennyi idő alatt megtelepszik rajta. Ha betegek vagyunk, esetleg gyenge az immunrendszerünk, nyugodtan cseréljük sűrűbben a fogtisztítóinkat!

Item added to cart.
0 items - Ft