Csapvíz: véd a fogszuvasodástól de megemelheti a vér ólomszintjét?

Egy friss, amerikai kutatás szerint azok a felnőttek és gyerekek, akik nem fogyasztanak csapvizet, nagyobb eséllyel rendelkeznek szuvas fogakkal, mint azok, akik rendszeresen isznak belőle. Ennek oka az lehet, hogy a csapvizet az Egyesült Államokban és más, haladó országokban is fluoriddal kezelik, ami természetes módon belülről erősíti a fogakat és a csontokat.

Az American Journal of Preventive Medicine szaklapban közzétett tanulmány a csapvíz belsőleges fogyasztásának pozitív és negatív egészségügyi hatásait vizsgálta. A fluorid jótékony hatása mellett az Államokban egyre több szó esik a csapvíz-fogyasztás egészésügyi kockázatairól, így a vér megemelkedett ólomszintjéről is.

Az amerikai közvélemény figyelmét 2014 óta foglalkoztatja különösen a csapvíz fogyasztás egészségügyi kockázata, amikor a Michigan állambeli Flint városvezetése több évtized után úgy döntött, ivóvízszolgáltatót  vált és az olcsóbban elérhető, kezeletlen, rossz minőségű vízvezetékrendszeren keresztülhaladó, magas ólom-tartalmú Flint-folyó vizét kezdte el ívóvízként szolgáltatni.

(X) hirdetés

Másfél évvel azután, hogy a város lakóitól az első panaszok érkeztek az ivóvíz minőségét illetően, a vízszolgáltató elismerte a problémát, Obama elnök pedig szükségállapotot hirdetett, a flinti csapvíz fogyasztását betiltották és a város lakóinak palackozott vizet osztottak, amíg új vízszolgáltatóra sikerült váltaniuk.

Épp mielőtt a flinti vizes botrány napvilágot látott volna, az emberek egyre gyakrabban panaszkodtak a csapvíz minőségére és biztonságosságára, a michigani botrány pedig csak tetézte az ivóvízhálózatok negatív megítélését. A fluoriddal kezelt csapvíz kerülése ugyanakkor egészségügyi kockázatokkal járhat, a gyermekek ugyanis a fluoridfogyasztás által védettebbé válnak a fogszuvasodással szemben.

Az amerikai járványügyi- és közegészségügyi hivatal (CDC) közleménye szerint az ivóvíz fluoriddal történő kezelése az elmúlt 70 évben drámai mértékben csökkentette a fogszuvasodás előfordulását.

(X) hirdetés

Az Észak-Karolinai Egyetem Fogászati Ökológia Tanszékének munkatársai közel tizenhatezer gyermek adatait vizsgálták visszamenőleg, hogy kiderüljön, mi jelent nagyobb kockázatot: az ivóvíz kerülése vagy épp fogyasztása. Az elemzésre került kartonokban véreredmények és fogászati adatok is helyet kaptak.

Az egyetem egy országos, több éven keresztül (2005-2014) készített népegészségügyi felmérés adatait használta. A felmérésben résztvevő gyermekek és felnőttek egy házilag kitöltött tesztet követően egy mobil szűrőállomásra látogattak el, ahol vérmintát adtak, táplálkozásukkal kapcsolatos kérdőívet töltöttek ki és fogászati vizsgálaton estek át.

Ekkor a gyermekek kb. 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem fogyaszt csapvizet.

Az eredmények szerint azok a gyermekek és felnőttek, akik egyáltalán nem fogyasztanak csapvizet, nagyobb eséllyel szenvednek fogszuvasodástól, ugyanakkor ritkábban mutatható ki vérükben megemelkedett ólomszint.

A gyermekek és felnőttek közel 3 százalékánál mutattak ki magas ólomszintet (nagyobb mint 3 mikrogramm/deciliter a vérben), ugyanakkor 49,8 százalékuknál dokumentáltak fogszuvasodást.

„A vér megemelkedett ólomszintje nagyon kevés gyermeket érint, persze az egészségügyi kockázatok megalapozottak és tartósak” – mondja Anne E. Sanders, az Észak-Karolinai Egyetem munkatársa. „Másrészről azonban a fogszuvasodás minden második gyermeket érintő probléma, s annak következményei, például a fogfájás költséges kezelést igényel.”

A statisztikai elemzés készítésekor a szakértők olyan tényezőket is figyelembe vettek, melyek megemelhetik a vér ólomszintjét vagy amelyek fogszuvasodáshoz vezethetnek. Korlátozottá teszi azonban a tanulmányt, hogy nem ismeretes a résztvevők által fogyasztott csapvíz fluoridszintje, így a csapvíz-fogyasztás fogvédő hatása akár alulértékelt is lehet.

„Tanulmányunk kritikus kompromisszumra hívja fel a szülők figyelmét: azoknál a gyermekeknél, akik rendszeresen fogyasztanak csapvizet, magasabb lehet a vér ólomszintje, ugyanakkor azok a gyermekek, akik kerülik a csapvizet, hajlamosabbak lehetnek a fogszuvasodásra. Az ivóvíz fluoriddal való kezeléséből minden korosztály profitálhat, mégis ha az emberek elkezdenek félni tőle, megfosztjuk magunkat ettől a mindenki számára elérhető jótól.”

Item added to cart.
0 items - Ft