A flouridos víz árthat a csecsemőknek

Évek óta egyre több érv és ellenérv hangzik el a fluoriddal kapcsolatban. Egyszerre lehet ártalmas és jótékony, így aztán nincs könnyű dolgunk, amikor azt akarjuk eldönteni, érdemes-e fluoridos fogkrémet vagy mondjuk ásványvizet vásárolni. Az egyes szakértők mind a saját meggyőződésük alapján ítélik meg a kérdést és egyelőre mi is csak ennyit tehetünk.

Az viszont tény, hogy az Amerikai Fogászati Társaság (ADA) közleménye szerint a fluoridos ásványvizek fogyasztása csecsemőkorban igen káros lehet, ráadásul nem csak fluorózis formájában a fogakra nézve, hanem elégtelen pajzsmirigyműködéshez (hipotiroidizmus), meggyengült csontokhoz, sőt akár csontrákhoz is vezethet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1,5 mg/literben határozta meg a fluorid felső határértékét, az ennél magasabb koncentrációt tartalmazó ásványvizeken elvileg figyelmeztető szöveget kellene feltüntetni. 2010-ben egy több ásványvizet vizsgáló összeállítás jelent meg a Tudatosvásárló.hu weboldalon, melyet mindenképp tanulságos lehet elolvasni.

(X) hirdetés

Az oldalunkon többször foglalkoztunk már a fluorid élettani hatásaival és szervezetünk válaszreakcióival is, ezek alapján megpróbálhatunk álláspontot foglalni, az mindenesetre bizonyos, hogy napjainkban nem csak ásványvizet, de fogkrémet és szájvizet is nehéz találni fluoridmentes változatban.

Item added to cart.
0 items - Ft