Budapesten tartja kongresszusát az Európai Fogászati Népegészségügyi Társaság

Az orális egészség egyenlőtlenségei Európában címmel csütörtöktől Budapesten rendezi meg 21. kongresszusát az Európai Fogászati Népegészségügyi Társaság (European Association of Dental Public Health – EADPH).

europai-fogaszati-nepegeszsegugyi-tarsasag

A szervezők az MTI-vel azt közölték: a háromnapos kongresszus témája napjaink egyik kiemelkedően fontos kérdésköre. Az egészségbeli egyenlőtlenségek nemcsak hazánkban és Európában, hanem szinte az egész világon drámai helyzetet jelentenek.

A tájékoztatás szerint a rendezvényen bemutatják a fogászati prevenció és népegészségügy szakmai ismereteit a szakemberek és az érdeklődők számára. Kiemelték, hogy a népegészségügy általános és fogászati vonatkozásai szoros kapcsolatban állnak, így a problémák, az egyenlőtlenségek számos kapcsolódó tudományágat érintenek.

(X) hirdetés

A fogászati népegészségügy olyan tudomány, amely a fogászati megbetegedések prevenciójával, az orális egészség fejlesztésével, az életminőség javításával foglalkozik, a népegészségügyi tevékenységek, akciók nemcsak az egész populációra, hanem csoportokra és egyénekre is irányulnak.

Magyarországi epidemiológiai mutatók is óriási különbségeket jeleznek az egyének, egyes csoportok vagy települések, régiók között. Hazai vizsgálatok szerint egyes településeken vannak olyan helyek, ahol a 12 éves gyerekeknek még ma is átlagosan 4-5 beteg (szuvas, eltávolított, tömött) maradó foguk van, míg más helyeken csak 1-2 maradó fog beteg.

A kongresszus keretében plenáris előadásokat, prezentációkat tartanak, valamint a speciális érdeklődésűek hét különféle témakörben munkacsoportban tanácskoznak.

(X) hirdetés

A kongresszuson előadást tart Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájának igazgatója is.

Forrás: MTI

Item added to cart.
0 items - Ft