A brokkolicsíra-kivonat segíthet a szájüregi rák megelőzésében

A szájüregben vagy garatban kialakuló daganatos elváltozások gyakran kiújulnak, jellemzően a kezelést követő két évben. Egy frissen megjelent amerikai tanulmány szerint a keresztesvirágú növényekhez tartozó zöldségfajták, így a brokkoli, a káposzta és a kerti zsázsa kivonatok magas koncentrációban tartalmaznak egy szulforafán nevű kémiai vegyületet, ami segíthet a fej- és nyakrák kiújulásának megelőzésében.

brokkolicsira-kivonat-rak

A Cancer Prevention Research rákkutatási folyóiratban publikált tanulmány laboratóriumi körülmények között különböző dózisú szulforafánnal kezelt rákos illetve egészséges sejteket kezelt. A kutatáshoz használt mintákat mindkét csoport esetében a szájüreg illetve a torok területéről nyerték.

Az elemzést követően kiderült, a szulforafán mindkét esetben megemelte egy olyan fehérje szintjét, ami a géneket arra sarkallja, hogy detoxikálják a karcinogéneket, ezzel védve meg a sejteket a rákos elváltozásoktól.

(X) hirdetés

A laboratóriumi vizsgálatokat követően a kutatók megkértek tíz egészséges önkéntest, hogy néhány napon keresztül brokkolicsíra-kivonattal elkevert gyümölcslét fogyasszanak (a résztvevőknek nem volt különösebb problémájuk a brokkolicsíra-kivonat ízével).

Kiderült, hogy a kivonatban található szulforafán nem csak laboratóriumi körülmények között, hanem a szervezetben felszívódva is képes kifejteni jótékony hatását, az önkénteseknél ugyanis ugyanazok a genetikai védőfolyamatok indultak be, mint a kísérleti sejteknél.

Statisztikák szerint csak az Egyesült Államokban évente 30 000 új szájüregi rákos beteget diagnosztizálnak, ami kb. 8 000 halálesetért felelős, ráadásul az ötéves túlélési ráta mindössze 50 százalék. Sajnos Magyarország az Egészségügyi Világszervezet (WHO) listája szerint világelső a szájüregi rákos megbetegedések számában, melynek hátterében a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás állnak.

(X) hirdetés
Item added to cart.
0 items - Ft