A bolti salátakeverékekben gyakoribb a szalmonella baktérium

A Leicester Egyetem legújabb kutatási anyaga szerint az előre aprított és csomagolt salátalevelek legkisebb mértékű károsodása is elősegíti a Salmonella enterica baktérium elszaporodását. A sérült levelekből kiszivárgó lé ugyanis lehetővé teszi a patogén megtapadását a műanyag zacskón, így a baktérium számára biztosított a hely, ahol elszaporodhat.

szalmonella-salata

Az Applied and Environmental Microbiology szaklap november 18-i számában publikált tanulmányban laboratóriumi körülményekkel modellezték a bolti salátakeverékekben zajló bakteriális folyamatokat.

Egy általánosságban 5 napig hűtőben tárolt salátakeverékben 100 szalmonella baktériumból megközelítően 100 000 egyed fejlődik ki, ha a szaporodáshoz szükséges körülmények megfelelőek. A sérült salátalevelekből kiszivárgó salátalé ráadásul elősegíti a bakteriális biofilmek létrejöttét, melyek az elszaporodó baktériumok melegágyai.

(X) hirdetés

A bakteriális filmrétegek általában makacsul odatapadnak egy-egy felülethez, így az orvosi implantátumokhoz, a rozsdamentes acélhoz vagy épp a fogak felszínéhez – ilyen formán alakítva ki a szájüregi plakkot is, aminek ínygyulladás vagy fogszuvasodás lehet a következménye. Sajnos a szalmonella által kialakított biofilm igen makacs, vízzel nem mosható le a salátalevelekről.

Érdekes módon a szalmonella az egyetlen baktériumfaj, ami a salátaleveleken él és ilyen hevesen reagál a kiszivárgó salátalére – más baktériumok nem mutatnak ilyen mértékű szaporodást.

A salátákat általában szabadföldben termesztik, így a rovarok, madárürülék és műtrágya által terjesztett szalmonella baktériummal gyakran találkoznak. Jóllehet, ritkák az ilyen formán kialakuló szalmonella fertőzések, mégis közegészségügyi problémát jelentenek.

(X) hirdetés

Fertőzések mégis kialakulhatnak a szigorú előírások – pl. tiszta vizes öblítés, megfelelő higiéniai körülmények, levelek mosása, stb. – ellenére is. Gyakran az újrahasznosított öblítővíz okozza a baktériumok elszaporodását.

Korábbi tanulmányok ráadásul azt is bebizonyították, hogy a szalmonella baktérium már a csírázás során bekerül a saláták érrendszerébe, így később szinte lehetetlen egyszerű higiéniai intézkedésekkel megszabadulni tőlük. A szalmonella különösen jól szaporodik spenóton – teszi hozzá Primrose Freestone, a brit Leicester Egyetem professzora.

A konyhakész salátakeverékek egyre népszerűbbek az áruházakban, de nem csak otthon, hanem a gyorséttermekben és a légitársaságoknál is gyakran használnak ilyen zöldségkeverékeket. Több korábbi tanulmány vizsgálta már a szalmonella viselkedését az előre zacskózott salátákban mondja Freestone professzor.

„Szerettük volna megvizsgálni, hogy mi történik a szalmonellával egy zacskó salátában, hogy jobban felmérjük a vásárlók potenciális kockázatát és hogy jó alapokat szolgáltassunk a jövőbeli kutatásokhoz, melyek a patogén megtapadásának megelőzésén dolgoznak. Tanulmányunk része annak a folyamatos kutatómunkánknak, ami csökkenteni kívánja a szalmonella jelenlétét és elszaporodását az előre csomagolt salátákban.”

Item added to cart.
0 items - Ft