Bizonyos szteroidok hatása ínynagyobbodáshoz vezethet

Az anabolikus-androgén szteroidok hosszú távú használata amerikai és török kutatók szerint is összefüggésbe hozható a fogíny megnagyobbodásával. Ilyen esetben a lágyszövet megduzzad és elkezdi körbenőni a fogat, ami kitűnő táptalajt biztosít a baktériumok számára, a fertőzött terület pedig egyenes úton vezet az ínygyulladásig.

Májkárosító és hormonális mellékhatásuk eddig is ismert volt a közvélemény számára, ám most kiderült, szerveinken és megjelenésünkön kívül a szájüregünkben is nyomot hagyhatnak a főként sportolók által használt anabolikus-androgén szteroidok (AAS).
Szakemberek szerint sokkal több esetben figyelhető meg ínynagyobbodás az AAS használók körében, mint
normál esetben. Habár sok tanulmány született arról is, hogy bizonyos kellemetlen mellékhatások a drog elhagyása után néhány hónappal megszűnnek, azt még nem sikerült alátámasztani, hogy a lágyszövet módosulása is ilyen visszafordítható folyamat lenne.

Ha ínynagyobbodás nem is, ínygyulladás szinte minden fogyasztó körében megfigyelhető, hiszen a szteroid hormonok egyik legkiválóbb célpontja a lágyszövet. Nők esetében sokszor utaltunk már a hormonok miatt kialakuló szájüregi változásokra (pl. pubertás, terhesség, menopauza, menstruáció idején vagy különböző hormonális fogamzásgátló módszerek alkalmazásakor); sajnos az ínyszövet szervezetünk igen érzékeny területe.

(X) hirdetés

Az ártalmatlannak tűnő ínygyulladás a fogak elvesztésén túl sok komoly betegséghez is elvezethet: a legsúlyosabb ezek közül a szív- és érrendszeri problémák, a légzőrendszer megbetegedése vagy a koraszülés veszélye. Épp ezért olyan fontos, hogy megpróbáljunk minden olyan tényezőt kizárni az életünkből, ami az ínyünk egészségét veszélyeztetné.

Item added to cart.
0 items - Ft