A bioaktív felületkezelésű implantátumok gyorsabban gyógyulnak

A fogászati implantátumok kilökődésének leggyakoribb oka az, hogy a szervezet nem fogadja be az implantátumot. Ilyenkor az immunsejtek idegen anyagként azonosítják a műgyökeret és gyulladást generálnak, ami végső soron az implantátum kilökődését eredményezi. Egy új bioaktív felületkezelés módosíthatja az immunválaszt, elősegítve az implantátum mielőbbi csontosodását.

fogaszati-implantatumok-feluletkezeles

A Tomsk Műszaki Egyetem kutatói úgy próbálták meg megoldani az implantátumok kilökődésének problémáját, hogy olyan új, biológiailag aktív anyaggal borították be az implantátumok felületét, ami a citokin interleukin-4 nevű természetes anyag megfelelője.

Ez az anyag képes kontrollálni az immunsejtek és a makrofágok viselkedését, így azok nem kilökik, hanem befogadják az implantátumokat.

(X) hirdetés

„A makrofágok titka a képlékenységükben rejlik: különböző körülmények között ugyanazok az immunsejtek harcolhatnak az implantátumok ellen vagy segíthetik azok gyógyulását is.”

„Megpróbáltuk szintetikus úton előállítani ezeket az anyagokat, melyek rábírhatják a makrofágokat, hogy differenciálódjanak pozitív fenotípussá – mondja Ksenia Stankevich projektmenedzser, a Tomsk Műszaki Egyetem Biotechnológia Tanszékének PhD hallgatója.

A kutatók szerint az új implantátum bevonat polimer és titán implantátumokon egyaránt használható, melyeket a fogászaton kívül az ortopédiában és a szájsebészeteken is használnak.

(X) hirdetés

Az orosz kutatók remélik, hogy fejlesztésük univerzálisan alkalmazható lesz az implantológiában. Jelenleg a csapat az anyag mesterséges úton való előállításán dolgozik és kísérletekkel próbálja meghatározni annak optimális összetételét.

Item added to cart.
0 items - Ft