A barázdazárás a gyermekkori fogszuvasodás ellenszere

A gyermekkorban kezdődő fogszuvasodás hosszú távú hatással lehet fogazatunkra, hiszen a tejfogaknak helyfenntartó szerepük van, míg a maradófogak romlása már felnőttkori problémát jelent. A rendszeres fogorvosi ellenőrzés és a napi kétszeri fogmosás mellett az egyik leghatékonyabb rendelői prevenciós módszer a barázdazárás – ezt támasztja alá egy frissen készült amerikai tanulmány is.

barazdazaras-gyermekkori-fogszuvasodas

MI AZ A BARÁZDAZÁRÁS?

Az őrlőfogak felszíne barázdált, ami elősegíti az ételek őrlését, aprítását, rágását. Ezekben a mély, nehezen tisztán tartható barázdákban gyakran alakul ki fogszuvasodás, hiszen az ételmaradékok könnyen betapadnak az ilyen mélyedésekbe.

Fogmosás során fogaink rágófelszínének megtisztításáról is gondoskodni kell – mind az alsó, mind pedig a felső állkapocs esetében. Gyermekkorban a felületes és időnként „ellógott” fogmosás azonban hozzájárul a mély barázdákban kialakuló fogszuvasodáshoz, ami hosszú távon gyökérkezelés elvégzését indokolja, súlyos esetben pedig veszélyezteti a gyermek fogainak megmaradását is.

(X) hirdetés

Mivel jobb a problémát megelőzni, mint a kialakult panaszokat kezelni, érdemes elébe menni a fogszuvasodásnak és rendelői módszerekkel is biztosítani a fogak hosszú távú egészségét. A fluoridos ecsetelés mellett, ami bármely fogon alkalmazható, a másik leghatékonyabb prevenciós módszer a barázdazárás.

Barázdazárás során az őrlőfogak (4-8. fogak) mély barázdáit esztétikus, a fog színéhez igazodó kompozit anyaggal töltik ki. Ennek hatására a fog rágófelszíne simábbá válik, a mély barázdák eltűnnek, így az elfogyasztott ételek nem a fog rágófelszínével érintkeznek, hanem a kompozit anyaggal.

 

A BARÁZDAZÁRÁS HATÉKONYSÁGA

Az Amerikai Fogászati Egyesület (ADA) és a Gyermekfogászok Amerikai Akadémiája közösen publikálták legfrissebb tanulmányukat, melyben a barázdazárás hatékonyságáról adnak hírt. Kutatómunkájuk alapján megállapítható, hogy a barázdazárás hatékonyan előzi meg a gyermekkori fogszuvasodás kialakulását. Az ADA éppen ezért frissítette szakmai irányelveit, s immáron országszerte azt ajánlja a fogászati szakembereknek, hogy mind a tejfogak, mind pedig a maradó rágófogak barázdáit zárják le, ezzel akadályozva meg a gyermekkori fogszuvasodás kialakulását.

(X) hirdetés

Összesen huszonnégy, 1976 és 2016 között publikált szakmai cikket elemzett az amerikai kutatócsoport, amiből egyértelműen kiderült, hogy két éves utókövetésben a barázdazárás 80 százalékkal csökkentette a a léziók (szuvas területek) kialakulását a maradó őrlőfogakon, mind a gyermekek mind pedig a kamaszok körében.

Hét éves utókövetésben az is kiderült, hogy míg a barázdazáráson átesett gyerekeknél 29 százalék a fogszuvasodás előfordulási aránya, addig 74 százalék azoknál, akik nem kaptak barázdazárást. Ugyanilyen időtartamot vizsgálva az is kiderült, hogy a barázdazárás hatékonyabban előzi meg a fogszuvasodás kialakulását, mint a fluoridos ecsetelés.

„A barázdazárás bizonyított és hatékony terápiás forma a gyermekkori fogszuvasodás megelőzésében. Ez a szájüregi betegség komoly befolyással lehet a koncentrációs képességre és évente több mint 51 millió óra iskolai hiányzáshoz vezet” – mondja a kutatás vezető szakembere, Dr. John T. Wright.

„Az összesített jelentés újra megerősíti, hogy a barázdazárásnak a prevenció rutin részének kellene lennie, hiszen azoknál a gyermekeknél, akik átesnek a barázdazáráson 80 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki fogszuvasodás, mint azoknál, akik nem részesülnek a kezelésben.”

Egy 2011-2012-es felmérés szerint az Egyesült Államokban a gyermekek negyedének és a tinédzserek több mint felének már van szuvas maradófoga. Bár az elmúlt négy évtized javuló tendenciát mutat, a 2-19 éves gyermekek és tinédzserek között kb. 19 százalék rendelkezik kezelésre váró szuvas foggal.

A helyzet hazánkban sem jobb, ínybetegség tekintetében kiugróan magas a gyermekkori panaszok száma: a hétévesek mindössze 33,3 százaléka, a tizenkét évesek 20,9 százaléka és a tizennégy évesek mindössze 13,1 százaléka rendelkezik egészséges fogínnyel, ami nem vérzik rendszeresen.

 

A gyermekkori szájüregi panaszok az alábbi módszerekkel előzhetők meg:

– napi kétszeri fogmosás, fluoridos fogkrémmel,
– napi fogköztisztítás (fogselyemmel, interdentális fogkefével vagy szájzuhannyal),
– féléves fogorvosi kontroll,
fluoridos ecsetelés,
barázdazárás,
– cukormentes étkezés,
– csipszek, édességek, szénhidrát-dús kerülése,
– savas italok (pl. kóla, szénsavas üdítők, teák, energiaitalok) fogyasztásának kerülése.

Item added to cart.
0 items - Ft