Az OTP Fogászati Roadshow 2013-as eredményei

Idén tizenkilencedik alkalommal indult útjára a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az OTP Bank által közösen szervezett mozgó fogászati busz, hogy minél több gyermek fogászati szűrését és ellátását biztosítsa, az ország különböző területein. A kezdeményezés jóvoltából 2013-ban több mint hatezer gyermek esett át fogászati ellenőrzésen.

otp fogaszati roadshow
Fotó: Gyermekmentő Szolgálat, Nagy Zoltán

2013 májusa és októbere között nem csak tizenöt magyarországi helyszínen, de egy határon túli településen, Csíkszentdomokoson is feltűnt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati rendelője, ami idén több mint hatezer gyermek fogainak ellenőrzését tette lehetővé. Az eredmények sajnos még mindig nem tökéletesek: a gyerekek fogainak átlagosan több mint az 50 százaléka rossz, ezen belül 35 százaléka szuvas.

Ennek hátterében nem csak a megfelelő szájápolás hiánya, de a helytelen táplálkozás is állhat. A kisebb településeken – ahol egyébként a rendszeres fogászati ellátás is megoldatlan – a gyermekek fogazata láthatóan rosszabb, mint a nagyvárosokban élőké. Szerencsére az évek óta tartó önzetlen munkának látható eredménye van: ahol már többször járt a fogászati szűrőbusz, ott észrevehetően javult a gyermekek szájápolási készsége.

(X) hirdetés

A helyreállító kezelések mellett nagy hangsúlyt kaptak a preventív beavatkozások (pl. barázdazárás) és a helyes fogmosási technika bemutatása, amihez látványos eredményt szolgáltatott a folyékony plakkfestő tabletta alkalmazása (az anyagokat idén a Sager Dental Kft. biztosította).

A szakemberek nem feledkeztek el a szülők és pedagógusok tájékoztatásáról sem, hiszen az otthoni szájhigiénia jelenti az alapokat a gyermekek számára. A napi kétszeri fogmosás, egyszeri fogköz-tisztítás és a féléves fogászati ellenőrzés mind elengedhetetlen ahhoz, hogy fogainkat egy életen át megőrizhessük.

Item added to cart.
0 items - Ft