Az ínygyulladás biokeramikus anyaggal válhat kezelhetővé

Mivel a fogínygyulladás a fogak elvesztésének egyik legfőbb okozója, a megfelelő kezelés kifejlesztése régóta az orvostudomány figyelmének középpontjában áll. Egy új kutatási anyag szerint a szilikon-nitrid nevű kerámia, melyet egyébként gerincimplantátumok gyártásához használnak, új és hatékony módszerrel szolgálhat az ínybetegség kezelésében.

szilikon-nitrid-inygyulladas
Szilikon-nitrid mikroszkopikus felvételen. /Kép: Amedica.com/

A fogágybetegség (parodontitis) komoly, krónikus, nem fertőző betegség, ami roncsolja a csontot megtámasztó lágy szöveteket és csontállományt, becslések szerint a középkorú 35-44 éves lakosság 15-20%-át érintő betegség.

A betegség a fogíny gyulladásával kezdődik, melyhez a nem megfelelően eltávolított lepedék és a Porphyromonas gingivalis baktériumfaj elszaporodása vezet. Kezeletlenül a betegség könnyen előrehalad, megtámadva a lágy szöveteket és a fogakat megtámasztó csontállományt is. Ha a csontállomány sérül, ínysorvadás alakul ki.

(X) hirdetés

Nem csak szájüregi panaszokat okozhat a fogágybetegség, megnő a szívinfarktus, a stroke, a koraszülés, a terhességi mérgezés és bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának esélye is.

A fogágybetegség kezelésének fontos eleme a mélytisztítás – fogkő eltávolítás, gyökérsimítás – mely során eltávolításra kerül a fogkő és a felhalmozódott baktériumállomány. A teljes gyógyuláshoz szükséges lehet antibiotikum kúra illetve sebészeti beavatkozás is.

Egy új kutatási anyagból kiderül azonban, hogy más baktériumfajhoz hasonlóan a P. gingivalis is elpusztul, ha szilikon-nitriddel érintkezik – mindez pedig egy teljesen új kezelési mód kifejlesztésének lehetőségét veti fel.

(X) hirdetés

A Langmuir szaklap hasábjain publikált tanulmányban japán és amerikai kutatók együttes munkájának eredményeként értesülhetett a tudományos világ arról a fantasztikus hírről, hogy a szilikon-nitrid potenciális antimikróbás tulajdonsággal bír.

Többféle technológiát hívtak segítségül a mikroszkopikus vizsgálatokhoz, amivel sikerült megfigyelni, hogy a P. gingivalis molekuláris szinten miként reagál a különböző felületű szilikon-nitrid mintákra.

Mindössze 6 napnyi vizsgálat után már egyértelműen észrevehetővé vált, hogy a keramikus anyaggal való érintkezés jelentősen csökkentette a bakteriális sejtek nukleinsav szintjét, ami drámaian csökkentette a baktérium elengedhetetlen fehérje- és zsírtermelő képességét.

Az egyik mikroszkopikus technika arra is rávilágított, hogy miként termelődik peroxinitrit a bakteriális sejteken belül. A peroxinitrit olyan instabil anyag, ami károsítja a sejt DNS-ét, fehérjeállományát és más fontos sejtmolekulákat.

A szilikon-nitrid felületének kémiai módosításával (kémiai maratás vagy termális oxidáció révén) képesek voltak befolyásolni a peroxinitrit termelődését és különböző módon hatást gyakoroltak a baktérium anyagcseréjére is.

Összefoglalójuk szerint további kutatások elvégzésére lesz szükség, azonban a szilikon-nitrid tulajdonságainak felfedezése révén egyértelműen elénk tárul az ínygyulladás kezelésének új, ígéretes módja.

Item added to cart.
0 items - Ft