Az implantátumok gyulladásának megelőzése felületkezeléssel

Évente több millió fogászati implantátum kerül beültetésre világszerte, azonban sok esetben a műgyökér cseréjére van szükség, mégpedig a baktériumok okozta szövetgyulladás miatt. Kutatók egy csoportjának olyan innovatív, ezüst ionos felületkezelést sikerült kifejleszteni, mellyel a fogászati implantátumok környezetében elpusztíthatók a kártékony baktériumok.

implantatum feluletkezeles
Elektronmikroszkóppal készített felvétel az új felületkezeléssel ellátott implantátum felszínén meginduló sejtszaporulatról. /Kép: Fraunhofer IFAM/

A fogászati implantátumok körüli bakteriális gyulladás egy sokak által rettegett komplikáció, hiszen következtében nem csak az implantátum élettartama, hanem az állcsont egészsége is veszélybe kerülhet.

Egy műgyökér beültetését követően ádáz küzdelem kezdődik a fertőzést okozó patogének és a szervezet saját védelmi rendszere között.

(X) hirdetés

Amennyiben a baktériumok kerekednek felül, olyan vékony filmbevonatot képeznek a titán implantátum körül, ami megvédi őket az antibiotikumos kezeléssel szemben.

Ha ilyen módon az implantátum körül sikerül a baktériumoknak megtelepedni, akkor olyan gyulladásos reakció lép fel, ami csontsorvadást és az implantátum elveszítését eredményezi.

A fertőzésveszély csökkentése és az implantátumok hosszú távú hatékonyságának növelése érdekében a német Fraunhofer Intézet munkatársai és néhány partnerük új műgyökér bevonatot fejlesztettek ki.

(X) hirdetés

A DentaPlas névre keresztelt bevonat segít megakadályozni a baktérium-szaporulatot, így lehetővé teszi az implantátum megfelelő csontosodását illetve gyorsabb és tartósabb kötelék kialakulásához vezet a műgyökér és az állcsont szövetei között.

Dr. Ingo Grunwald projektmenedzser elmondta, a titok azokban a felületkezelési anyagokban rejlik, melyek előnyös fizikai és kémiai tulajdonságokkal is rendelkeznek:

„A DentaPlas bevonatnak durva textúrát adtunk, ami elősegíti a sejtszaporulatot továbbá olyan hidrofil (vízzel elegyedő, nedvszívó – a szerk.) plazma polimer bevonattal kombináltuk, ami magához vonzza a nedvességet.”

Ráadásul a kutatók ezüst nano részecskéket is vegyítettek a vékony plazma polimer bevonatba, ami mindössze 100 nanométer vastagságú. Az ezüstnek több hétre van szüksége, hogy kioldódjon az anyagból, így ez idő alatt folyamatosan anti-mikróbás ezüst ionokat bocsát ki magából, melyek elpusztítják a baktériumokat.

„A DentaPlas rendszer három rétegből áll – a középső ezüst réteget egy-egy réteg plazma polimer réteg veszi körül. Mivel az ezüst réteg nincsen közvetlen kapcsolatban a szövetekkel, így az ezüst miatt nem alakul ki a szervezetben mérgezés – teszi hozzá Dr. Dirk Salz.

Az innovatív technológia lehetővé teszi a rétegek vastagságának, porózusságának és az ezüst koncentrációjának megváltoztatását.  Mindez lehetővé teszi, hogy az implantátum előre felbecsült integrálódási idejéhez igazítsák az ezüstrészecskék felszabadulásának időtartamát. Amikor az ezüst „tartály” kimerül, már nem szabadul fel több ezüstion, így elkerülhető a hosszú távú mérgezés kockázata.

Titán mintákon és kész implantátumokon tesztelve kiderült, hogy a DentaPlas bevonat nem csak antimikróbás hatású, de teljesen biokompatibilis (szervezetbarát – a szerk.) és sterilizálható is.

Kísérleteik során sertésektől származó alsó állcsontokban tesztelték az új felületkezeléssel ellátott implantátumok mechanikai stabilitását és szilárdságát.

A DentaPlas bevonattal ellátott implantátumok behelyezésénél a modern fogászatban elterjedt eszközöket és nyomatékokat használták.

Mivel a műgyökerek könnyedén vették az akadályt, a technológia várhatóan sikerrel alkalmazható emberekbe ültetett implantátumokon is – melynek előkészítése és gyártása már megindult.

Item added to cart.
0 items - Ft