Az étkezések közötti italfogyasztás fokozhatja a fogeróziót

2016-03-30T10:15:32+00:00 2016. március 30.|Táplálkozás|

A cukros és savas üdítőitalok fogyasztása mind a gyermekek mind a felnőttek körében egyre inkább fokozza a zománcerózió kialakulását és súlyosbodását. A norvég Bergen Egyetem kutatói szerint az elfogyasztott mennyiség mellett az erózió folyamatában meghatározó lehet, hogy mikor és hogyan fogyasztjuk ezeket az italokat.

fogerozio-szensavas-udito

A Bergen Egyetem kutatócsoportja négy éven keresztül tanulmányozott egy 175 tinédzserből (13-14 év) álló csoportot a fogak erózióját vizsgálva. A meglévő fogszuvasodások és ínyproblémák mellett rögzítették a résztvevők plakk státuszát is.

Kérdőívek segítségével megpróbálták felmérni a résztvevők életmódbeli sajátosságait is; többek között étel- és italfogyasztási szokásaikról, fizikai aktivitásukról, számítógépezési és televíziózási szokásaikról is kérdezték őket.

A kutatásban az alábbi ételek rendszeres fogyasztását vizsgálták: víz, szénsavas üdítőitalok, tej, joghurt, tejföl, tea, kávé, édességek, savanyú cukorkák, rágógumi, jégkrém, nyalóka, keksz, rágcsálnivalók, sajt illetve szárított és friss gyümölcsök.

hirdetés (X)

A vizsgált 2 566 fogfelszínből a négyéves periódus elteltével 35%-ban jelentkezett fogerózió, ebből 32%-nál egy stádiumot, 3%-nál két stádiumot romlott a fogerózió mértéke. Az utókövetés során a fiúknál gyakrabban rögzítettek fogeróziós problémát, mint a lányoknál.

Az étkezési szokások közül főként az üdítőitalok és a savanyú cukorkák fogyasztása fokozta a fogerózió előre haladását, de ugyanígy rontott a helyzeten az étkezések közötti gyakori üdítőital fogyasztás és a tejfogyasztás hiánya is.

Mint kiderült, az ivás módja is sokat számít: többet ártunk ugyanis a fogaknak, ha a cukros üdítőitalokat lenyelésük előtt a szánkban tartjuk, mintha egyből lenyelnénk azokat.

A Journal of Dentistry fogászati szaklapban publikált kutatási anyag szerint a fogerózió gyakori probléma a vizsgált gyermekek körében, éppen ezért fontos kiemelni, hogy a maradófogak már a tinédzser kor előtt súlyosan károsíthatók.

A fogászati szakembereknek ezzel a ténnyel tisztában kellene lenniük, rendszeresen ellenőrizve a fogerózió mértékét, javaslatokat téve az életmódváltoztatással, étkezési szokásokkal kapcsolatban.

Fogerózióról akkor beszélhetünk, amikor a szájüregbe kerülő savak feloldják a fog kemény szerkezetét. Korai stádiumában az erózió csak a fogzománc felsőbb rétegeit károsítja, azonban a folyamat előre haladtával az erózió elérheti a fog mélyebb rétegeit, a fogbél és a fogidegek területét.

A fogerózió és a fogszuvasodás kockázatának csökkentése érdekében a szakértők azt javasolják, hogy ellenőrizzük le a vásárolt ételeken, italokon a savas összetevőket, különösen a citromsav (E330) és a foszforsav (E338) jelenlétét.

Summary
Az étkezések közötti italfogyasztás fokozhatja a fogeróziót
Article Name
Az étkezések közötti italfogyasztás fokozhatja a fogeróziót
Description
A fogerózió kialakulását elősegítheti a gyakori szénsavas üdítő és savanyú cukorka fogyasztás, főként ha étkezések között is fogyasztunk belőlük.
Author

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!