Az eper alapú fogfehérítés csak ideiglenes megoldás

Hozzáférhetőségük és alacsony áruk miatt örökös népszerűséget élveznek a házi szerek, amivel otthoni körülmények között orvosolhatjuk az egyébként gyógyszeres kezelést vagy orvosi beavatkozást igénylő panaszainkat. A fogfehérítésre is számos házi alternatíva létezik, az egyik legújabb ezek közül az eperből és szódabikarbónából készült elegy.

eper fogfeherites

Az epret almasav tartalma miatt tartják kiváló fogfehérítő szernek, az almasav ugyanis segíthet a felszíni elszíneződések eltávolításában, de gyakran kiemelik az eper magvainak jótékony súroló hatását is.

Különböző receptek keringenek a köztudatban és a világhálón, a legtöbben szódabikarbónával vegyítik a szétpasszírozott gyümölcsöt, majd ezzel mosnak fogat.

(X) hirdetés

Mivel a házi megoldás a szakemberek figyelmét is felkeltette, az Operative Dentistry szaklap hasábjain októberben egy olyan cikket publikáltak, ami az epres fogfehérítő hatékonyságát klinikailag próbálta meg igazolni vagy cáfolni.

A tanulmány szerzője szerint a házilag készíthető epres fogfehérítő egyetlen tényleges hatása az, hogy eltávolítja a fogaink felszínére tapadt plakkot, amitől fogmosás után tükörbe nézve valóban fehérebbnek látjuk a fogainkat.

A kísérlethez Kaliforniában honos, organikus eper és szódabikarbóna keverékét használták. A házi fehérítővel 20, nem sokkal azelőtt eltávolított fogat egyenként 5 percig dörzsöltek, majd fogkefe segítségével át is súroltak azokat. A házi fehérítést 10 napon keresztül, napi 3 alkalommal ismételték meg – ahogy azt több házi fogfehérítésben jártas szerző javasolja.

(X) hirdetés

Az eredmény kiértékeléséhez szabványos fehérség mérő skálát és egy spektrofotométert is használtak, azonban a mérések szerint valódi fehérítést nem érhetünk el az említett epres fogfehérítő használatával.

Három másik tesztben szintén 20-20 kihúzott fogat vizsgáltak, azonban ezek fehérítéséhez orvosi eljárást, receptre kapható fehérítőt és recept nélkül kapható fehérítő csíkokat használtak, melyek mind mérhetően fehérebbé tették a fogakat.

Az eper-szódabikarbóna mix titka mindössze abban rejlik, hogy fogmosás után az aktuális lepedéket és plakkot eltávolítja a fogainkról, melyek optikailag ugyan fehérebbnek tűnnek, azonban kémiai anyagok (hidrogén-peroxid vagy karbamid-peroxid) hiányában az epres fogfehérítés valódi és tartós fehérítésre nem alkalmas, szögezi le a tanulmány.

Item added to cart.
0 items - Ft