Az emberi fog felveheti a versenyt a tigriscápa fogával? Meghökkentő tanulmány

Amikor az állatvilág szuvasodás-mentes, újranövő, hófehér, esetenként fluoridtartalmú szuper-fogait nézzük, a legtöbbünkben felmerül a kérdés, vajon nekünk, embereknek miért nincs ekkora szerencsénk? Nos, a legújabb kutatási eredmények szerint mégsem vagyunk annyira lemaradva, fogunk ugyanis szerkezetét tekintve hasonlóan erősnek bizonyul, mint a tigriscápák foga.

A német Duisburg-Essen-i Egyetem munkatársa, Matthias Epple professzor és munkatársai úgy gondolták, mikroszkóp alatt hasonlítják össze az ember és a tigriscápa fogát, hogy kiderüljön, milyen hasonlóságokat vagy épp eltéréseket lehet felfedezni.

Megdöbbentő, de kiderült, hogy bár az óceánok félelmetes ragadozójának fogát rendkívül erős zománcréteg borítja, az mégsem erősebb az emberi fognál, ami egyedülálló mikro- és nanoszerkezettel rendelkezik.

(X) hirdetés

Az emberi fogban lévő kristályok speciális elrendeződésük mellett a fehérjéknek köszönhetően egymáshoz ragadnak, így ha valamilyen sérülés éri a fogat, az nem reped végig, hanem elnyeli az erőhatásokat. A cápafog ezzel ellentétben egy rugalmas dentinrétegből és egy keményebb zománcból áll, amit a fluorapatit tesz kiemelkedően szilárddá. Az emberi fogzománc jóval puhább, hiszen a cápafoggal ellentétben hirdroxiapatit alkotja, amit máskülönben a csontokban is megtalálunk, így szerkezetéből adódóan jóval ellenállóbb a fellépő erőhatásokkal szemben.

Ami azonban a cápáknak adottság (szuvasodásmentes fogak), az nekünk egy kicsit több befektetett energiát igényel, hiszen napi kétszeri fogmosással, egyszeri fogköz-tisztítással, a cukros ételek kerülésével és rendszeres ellenőrzéssel tudhatjuk csak magunkénak egy életen át ezeket a szuper-erős fogakat.

Item added to cart.
0 items - Ft