Az ellenőrzött vércukorszint csökkenti a fogászati mellékhatásokat a gyermekeknél

A cukorbetegség gyermek- és felnőttkorban is kihat a szájüreg egészségére. Nagyon fontos megérteni, hogy a nem megfelelően kontrollált vércukorszint károsodást okozhat a szervezet több területén – így például befolyásolhatja a beteg fogain felgyülemlett plakk mennyiségét, ami először ínygyulladást, később ínysorvadást eredményezhet.

vercukorszint gyermekkor fogaszat

Bár a cukorbetegség kezelhető állapot, egy diabéteszes gyermek megfelelő ellátásához és életritmusának megkönnyítéséhez az egész család odafigyelésére és alkalmazkodására szükség van. A mellékhatások minimalizálásáért szükségszerű a vércukorszint rendszeresített mérése, hiszen csak így kerülhető el a túl magas vagy túl alacsony vércukorszint beállása.

A cukorbeteg gyermekek mindennapjainak megsegítéséért állt ki egy vércukorszint mérőket gyártó magyar vállalkozás nemrégiben. Március 28-án a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján a 77 Elektronika Kft. nevében Zettwitz Sándor ügyvezető igazgató bejelentette: cégük 3500 vércukormérő készüléket ajánl fel diabéteszes gyermekeknek. A kétszáz mérés adatait tíz százalékos pontossággal tároló műszert – két fővárosi és négy vidéki – gyermekdiabetológiai szakellátóhelyeket támogató alapítvány juttatja el a kicsiknek.

(X) hirdetés

Szülőként a belgyógyászati vizsgálatokon való részvétel mellett fontos odafigyelni a gyermek rendszeres fogorvosi ellenőrzésére is, hiszen a krónikus ínygyulladás nem csak a szájüregre van káros hatással; az elszaporodott baktériumok a véráramba jutva a szervezet más területein is gyulladásokat eredményezhetnek.

 

Ajánlott napi szájhigiénés szokások cukorbeteg gyermekek esetében:

– napi kétszeri fogmosás – javasolt eszköz: elektromos fogkefe,
– lefekvés előtt: fogköztisztítás – javasolt eszköz: interdentális fogkefe,
– rendszeres időközönként: antibakteriális szájvizes öblögetés (a szájvíz erősségétől függően 6 vagy 12 éves kor felett),
– a felerősödött plakk-képződés miatt nyelvkaparó használata.

(X) hirdetés
Item added to cart.
0 items - Ft