Az éjszakai műfogsorviselés megduplázza a tüdőgyulladás kockázatát

Egyre több kutatási eredmény támasztja alá a rossz szájhigiénia és a tüdőgyulladás előfordulása közötti kapcsolatot. Japán kutatók nemrégiben arra voltak kíváncsiak, idősebb korban vajon milyen szájüregi tényezők befolyásolják a tüdőgyulladás kialakulását.

Az éjszakai műfogsorviselet nem csak szájüregi panaszokat okozhat, hanem a tüdőgyulladás kialakulását is elősegítheti. /Kép: Institutefornaturalhealing.com/
Az éjszakai műfogsorviselet nem csak szájüregi panaszokat okozhat, hanem a tüdőgyulladás kialakulását is elősegítheti. /Kép: Institutefornaturalhealing.com/

A japán Nihon Egyetem Fogorvosi Karának munkatársa és a jelen kutatás vezetője, Toshimitsu Iinuma csapatával a Journal of Dental Research amerikai szaklapban publikálta kutatási eredményeit.

A vizsgálatban 524, véletlenszerűen kiválasztott időskorú személyt választottak ki (228 férfi, 296 nő, 87,8 átlagéletkorral). Megfigyeléseik során tanulmányozták a résztvevők szájüregi egészségét, általános szájápolási szokásaikat illetve a vérképüket. A vizsgálatokat évente megismételték.

(X) hirdetés

A hároméves utókövetési időszak alatt 48 tüdőgyulladásos esetet regisztráltak, amiből 28 esetben akut kórházi ellátásra volt szükség, 20 esetben pedig az érintett betegek elhunytak.

Összesen 453 műfogsor viselő közül 186-an éjszaka is viselték a fogpótlásukat, náluk jóval magasabb volt a tüdőgyulladás kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik éjszakára kivették a protézist.

A műfogsor éjszakai viselete szájüregi panaszokat is okozhat: megnöveli a nyelven és a műfogsoron felhalmozódó bakteriális filmréteg (plakk) kialakulását, elősegíti az ínygyulladás kialakulását, a szájpenészt okozó Candida albicans gombafaj elszaporodását, ráadásul megemeli a reumás ízületi gyulladás kialakulásáért felelős Interleukin 6 nevű fehérje szintjét a szervezetben.

(X) hirdetés

Összességében a tanulmány eredményei szerint elmondható, hogy az alvás közbeni műfogsorviselés nem csak szájüregi panaszokat okozhat, hanem elősegítheti az idős korban már igen kockázatos tüdőgyulladás kialakulását is.

Item added to cart.
0 items - Ft