A szakdolgozói kamara is üdvözölte az alapellátás finanszírozásának emelését

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) is üdvözölte az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozásának emeléséről szóló kormányzati bejelentést. A szervezet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: köztestületük fontosnak tartja az egészségügyi alapellátásban dolgozók anyagi körülményeinek javítását, amelynek első lépése lehet az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozásának 14 százalékos növelése.

Ugyanakkor hozzátették: az egészségügyi szakdolgozók helyzetének mielőbbi rendezése érdekében bíznak abban, hogy – a MESZK-kel történt többszörös szakmai egyeztetés eredményeként – megjelennek azok a garanciális elemek, melyek biztosítják a szakdolgozók munkabérének legalább 14 százalékkal történő emelését.

Balogh Zoltán, a MESZK elnöke csütörtökön egy szakmai kongresszuson arról beszélt, az egészségügyi ágazatban eddig megvalósított bérrendezés az egy munkaközösségben dolgozók számára jelentősen eltérő emelést jelentett, s ez olyan mértékű feszültséget okoz, amely már a betegellátásra is kihat. Hozzátette: a helyzet megoldása érdekében a MESZK az egészségügyi bérekkel kapcsolatban módosító javaslataival az egészségügyi államtitkársághoz fordult.

(X) hirdetés

Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön jelentette be, hogy novembertől 14 százalékkal növelik az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozását. A mostani intézkedés a háziorvosok, a védőnők és a fogászati ellátások (területi ellátási kötelezettséggel rendelkező, alapellátást nyújtó fogászati szolgálatok, területi ellátási kötelezettség nélküli fogászati szolgálatok és a fogászati szakrendelések) körét érinti.

Az egészségügyi kormányzat becslése szerint az emelés legalább 27 ezer embert érint – mondta Szócska Miklós, kifejtve, hogy egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása 70-80 ezer forinttal, a védőnői szolgálatoké pedig 25 ezer forinttal nő. A kormány döntése alapján az eszközfinanszírozási maradványösszegből biztosított emelés az idei év utolsó két hónapjára vonatkozik, és a korábbi béremeléshez hasonlóan beépül a jövő évi finanszírozásba is.

A bejelentésre reagálva az MSZP és az LMP, valamint több szakmai szervezet is úgy reagált, szükséges, de nem elégséges az alapellátás finanszírozásának emelése. Mások ugyanakkor értékelték a gesztust, azt, hogy az alapellátás is többletbevételhez jut.

(X) hirdetés

Forrás: MTI

Item added to cart.
0 items - Ft