Az édesítőszerek elhízást okozhatnak

A cukor egészségkárosító hatása miatt az elmúlt évtizedekben egyre elterjedtebbé váltak a mesterséges édesítőszerek, melyek csökkent kalóriatartalmuk miatt a fogyókúrázók optimális választásának bizonyultak. A Kanadai Gyógyászati Szövetség legújabb kutatása szerint azonban ezek az édesítőszerek mégsem a legegészségesebb alternatívái a cukornak.

edesitoszer-elhizas

A kanadai Manitoba Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, vajon a mesterséges édesítőszereket fogyasztóknál hosszú távon jelentkeznek-e negatív egészségügyi hatások, például súlygyarapodás vagy szívbetegség.

A Canadian Medical Association Journal folyóiratban publikált tanulmányban összesen 37 korábbi kutatás eredményeit vonták össze, ami több mint 400 ezer fő adatait átlagosan 10 éven keresztül vizsgálta.

(X) hirdetés

Bár a rövid időszakot vizsgáló eredmények nem mutattak ki egyértelmű összefüggést az édesítőszer-használat és az elhízás között, a hosszabb megfigyelési időszakra épülő vizsgálatok már egyértelműen igazolták a kapcsolatot a mesterséges édesítőszerek és az elhízás, a magas vérnyomás, a szívbetegség és egyéb betegségek között.

Jóllehet, több millióan fogyasztanak rendszeresen olyan élelmiszereket, melyeket mesterséges édesítőszerekkel ízesítenek, mégis nagyon kevés klinikai tanulmány vizsgálja ezen ételek és italok hatását az egészségre – mondta a tanulmány szerzője, Dr. Ryan Zarychanski, hozzátéve, hogy nem találtak olyan adatot ezekben a kutatási anyagokban, melyek alátámasztanák, hogy a mesterséges édesítőszerek valóban segítik a fogyást.

„Ajánlott lenne a figyelmeztetés kiadása, amíg be nem bizonyosodik a mesterséges édesítőszerek hosszú távú egészségre gyakorolt hatása” – egészíti ki véleményüket Dr. Meghan Azad, egyetemi adjunktus.

(X) hirdetés

Mivel az édesítőszerek felhasználása igen széleskörű az élelmiszeriparban, az elhízás és az ahhoz kapcsolódó betegségek pedig nagyon gyakoriak a lakosság körében, a szakértők további kutatások elvégzését szorgalmazzák a témában.

Dr. Azad és kollégái jelenleg egy olyan tanulmányon dolgoznak, ami a mesterséges édesítőszerek hatását várandós anyákon vizsgálja, megfigyelve, vajon a születendő baba születési súlyát, anyagcseréjét és emésztőrendszeri baktériumainak összetételét befolyásolja-e az anya által rendszeresen fogyasztott édesítőszer.

Item added to cart.
0 items - Ft