Az alvási apnoe hozzájárulhat a fogimplantátumok sérüléséhez

2017-03-31T14:09:29+00:00 2017. március 31.|Fogászati implantáció|

Napjainkban egyre többféle kapcsolatot vélnek felfedezni az alvási apnoe és a különböző szájüregi panaszok között, ilyen például a légzésszünetek miatti fogcsikorgatás vagy fogszorítás kialakulása. Egy friss spanyol tanulmány szerint az alvási apnoe-tól szenvedő betegek 80 százaléka tapasztalt valamilyen problémát a fogimplantátumával; ez pedig fokozza a gyanút, hogy az alvás közbeni légzésszünetek nincsenek jó hatással a beültetett műgyökerekre.

alvasi-apnoae-fogimplantatum

Korábbi tanulmányok már igyekeztek kapcsolatot találni az alvási apnoe és a rögzített fogpótlások elégtelenségei között, különös hangsúlyt fektetve az implantátumra rögzített protézisekre.

A Journal of Oral Implantology szaklapban közzétett tanulmányban a spanyol kutatók összesen 67, beültetett műgyökérrel rendelkező pácienst vizsgáltak. Tizenhat páciensnél összesen 30 komplikációt azonosítottak, akik közül tizenhárom fő alvási apnoe-tól szenvedett (81 százalék).

Az implantátumokra rögzített fogpótlások leggyakoribb problémája a korona porcelán borításának sérülése (14 eset), a műgyökér roncsolódása (8 eset), az implantátum meglazulása (3 eset) és a ragasztás meggyengülése (5 eset).

hirdetés (X)

Vizsgálatuk során a szakértők azt is megállapították, hogy leggyakrabban a fogsor hátsó területén jelentkeznek a problémák. A komplikációk jelentkezésének átlagos ideje az implantátum beültetését követő 73. hónap (kb. 6 év eltelte).

Mivel az eredmények szerint erős összefüggés lehet az alvási apnoe és az implantátumokra épített fogpótlások komplikációi között, a szakértők azt gondolják, további kutatásokra is szükség lesz a kockázati tényezők és a tünetek gyakoriságának pontos megismeréséhez, mellyel hosszú távon mérsékelhetők a fogászati implantátumok okozta panaszok.

Summary
Az alvási apnoe hozzájárulhat a fogimplantátumok sérüléséhez
Article Name
Az alvási apnoe hozzájárulhat a fogimplantátumok sérüléséhez
Description
Az alvási apnoe elősegítheti az implantátumra (műgyökérre) épített fogpótlások sérülését, ami érintheti a koronát és a műgyökeret is.
Author

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!