Az általános fogorvosok 60%-a rendszeresen végez implantációt

A fogászati implantáció elvégzése több országban, köztünk Magyarországon sincs külön szakvizsgához kötve, az egyetemi képzést kiegészítve a fogorvosok általában tanfolyamokon sajátítják el a műgyökér beültetés technikáit. Egy, az Egyesült Államokban végzett friss felmérés szerint a tengerentúlon praktizáló általános fogorvosok leggyakrabban fogmegtartó kezeléseket, esztétikai beavatkozásokat és fogeltávolítást végeznek, de 60 százalékuk rendszeresen hajt végre műgyökér beültetést is.

fogaszati implantacio

A BMC Oral Health Journal egészségügyi szaklap januári hasábjain közzétett tanulmányhoz összesen 2 367 általános fogorvost kérdeztek meg az általuk leggyakrabban végzett kezelésekről, hogy kiderüljön, melyik a 10 leggyakoribb fogászati beavatkozás az Államokban.

A válaszadó orvosok 96%-a rendszeresen végez fogmegtartó kezeléseket, 59%-uk esztétikai beavatkozásokat, 64 %-uk pedig fogeltávolítást. Gyökérkezelést a megkérdezettek közel 60%-a végez rendszeres időközönként, de csak harmaduk foglalkozik fogszabályozással vagy ínysebészeti beavatkozásokkal.

(X) hirdetés

Ehhez képest kimagaslóan magas, közel 60% nyilatkozott úgy, hogy alkalmanként vagy rendszeresen szokott műgyökér beültetést, azaz implantációt végezni.

Nemenkénti különbözőségekre is fényt derített a felmérés – kiderült ugyanis, hogy a férfi fogorvosok gyakrabban végeznek gyökérkezelést, implantációt vagy ínysebészeti beavatkozásokat, mit női kollégáik.

Mivel a megkérdezett általános fogorvosok jelentős hányada csak nagyon ritkán végez gyökérkezelést vagy ínysebészeti beavatkozást, ilyen esetekben megfontolandó lenne specialisták bevonása a munkába, esetleg az adott kezelések kiiktatása a praxisból.

(X) hirdetés

A felmérést végző Alabama Egyetem munkatársai szerint a statisztikákból az is körvonalazódni látszik, hogy az általános fogorvosoknak hogyan kellene alkalmazkodni a páciensek fogászati igényeihez, hogyan kellene újraírni saját praxisuk határait és megfogalmazni konkrét szerepüket az alapellátásban.

Item added to cart.
0 items - Ft