Az alma károsabb a fogaknak, mint a szénsavas üdítők

Egy új tanulmány eredményei szerint az alma négyszer olyan káros a fogainknak, mint a szénsavas üdítők. A bor és a sör szintén ártalmas, a grapefruit és a savanyított hagyma azonban ritkán fogyasztva nem veszélyezteti fogaink épségét.

A londoni kutatócsoport vezetője, David Bartlett professzor elmondta, nem csak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is hogy miként tesszük ezt. Számtalanszor hallhattuk, hogy az almák nagyon egészségesek, azonban ha lassan fogyasztjuk el őket, a magas savtartalom károsíthatja a fogzománcunkat.

A lényeg a savasságban rejlik, minél alacsonyabb ugyanis egy élelmiszer pH értéke, s minél tovább érintkezik közvetlenül a fogainkkal, annál nagyobb eséllyel erodálja a fogzománcunkat, ahol később könnyen kialakulhat például fogszuvasodás.

(X) hirdetés

Több mint ezer, 18 és 30 év közötti férfi és nő vett részt a vizsgálatban, mely során a fogak kopása és a táplálkozási szokások között próbáltak összefüggéseket keresni. Így sikerült megállapítani, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztottak almát, 3,7-szer gyakrabban rendelkeztek károsodott dentinnel, mint a kevesebb gyümölcsöt fogyasztó társaik. Hogy mi lehet ennek az oka?
Nos, egyes almafajok akár négy teáskanálnyi cukrot is tartalmazhatnak darabonként, ami kedvez a szájüreg elsavasodásának.

Ha nem akarjuk kiiktatni ezt a felettébb jótékony gyümölcsöt az étrendünkből, akkor érdemes tejjel vagy sajttal együtt fogyasztani, melyek kalciumtartalmuknál fogva semlegesítik a savasságot. Az alma után azonnal elfogyasztott pohár víz szintén segíthet, ám fogmosással semmiképp ne próbálkozzunk, legalább harminc percig.

Item added to cart.
0 items - Ft