Az áfonyakivonat enyhíti az ínygyulladást

Az ínygyulladás az egyik leggyakoribb szájüregi megbetegedés, ami akár antibiotikumos kezelést is igényelhet, ha túlságosan elhatalmasodik. Kutatók egy olyan vadon termő áfonyából nyert szervezetbarát kivonattal kísérleteztek, ami minden jel szerint segít meggátolni a plakk képződést, ezáltal enyhíti és meggátolja az ínygyulladás kialakulását.

afonya inygyulladas

A kanadai Laval Egyetem munkatársai által vezetett kutatás eredményeit a Journal of Agricultural and Food Chemistry szaklapban olvashatjuk.

A kutatócsoport többféle antibakteriális hatású természetes anyaggal kísérletezett, hogy megtudja, valamelyik közülük alkalmas-e az ínygyulladás enyhítésére.

(X) hirdetés

Ilyen természetes forrású antibiotikum a kékáfonyában található polifenol is, ami képes megvédeni a növényt számos megbetegedéstől, éppen ezért az áfonya is bekerült a vizsgált növények közé.

A szakemberek azonban minimális esélyt adtak neki, hogy a vadon termő Vaccinium angustifolium áfonya bármiféle hatással lehetne az ínygyulladást okozó Fusobacterium nucleatum baktériumfajra, ám a laboreredmények mindenkit megdöbbentettek.

A laboratóriumi vizsgálatok megmutatták, hogy az áfonya sikeresen megállítja a baktériumszaporodást és biofilm képződést, ráadásul a polifenolban gazdag növényi kivonat azokat a molekuláris pályákat is blokkolta, melyek szintén részt vesznek a gyulladásos folyamatban.

(X) hirdetés

„Az áfonyából előállított antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású polifenolok alkalmasak lehetnek új terápiás eljárások kifejlesztésére.”

A kanadai kutatócsoport jelenleg olyan szájüregi eszközön dolgozik, ami képes a gyulladáscsökkentő anyag lassú felszabadítására, mellyel hatékonyan kezelhetővé válna az ínygyulladás.

Nagyon sokan szenvednek enyhébb vagy súlyosabb ínygyulladástól világszerte. Az ínybetegség az idő múlásával átterjedhet a csontállományra is, ínysorvadást majd fogveszteséget eredményezve.

Az ínygyulladás legfőbb okozója a baktériumokkal teli lepedékfelhalmozódás, amit ha napi rendszerességgel nem távolítunk el a fogínyről és a fogakról, akkor nagyon hamar gyulladásnak indul a fogíny.

Ráadásul a plakk rendszeres eltávolításának hiánya megnöveli a fogszuvasodás és a fogkő kialakulásának kockázatát is – utóbbi panaszok kezeléséhez pedig mindenképp fogorvos segítségére van szükségünk.

Amerikai statisztikák szerint a 30 év feletti felnőtt lakosság közel fele szenved valamilyen ínybetegségtől. Amennyiben az ínygyulladás előrehaladott, a fogorvosi tisztításon kívül szükség lehet antibiotikumos kezelésre is, ami segít szervezetünknek a gyulladás leküzdésében.

Item added to cart.
0 items - Ft