Átadták Szegeden a fogyatékkal élő gyermekek fogászati centrumát

Átadták a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán (SZTE FOK) a Dél-Alföldön fogyatékkal élő gyermekek fogászati centrumát szerdán. Az átadáson az egészségügyért felelős államtitkár elmondta, szeretnék elérni, hogy az országban mindenhol rendelkezésre álljon a speciális igényeket is kielégítő és súlyos fogyatékkal élőket is ellátni képes fogászati kezelés.

szte
Roszik Melitta szakorvos az SZTE új fogászati centrumában /Fotó: Rosta Tibor, MTI/

Az a cél, hogy nemcsak a fogeltávolítás vagy az akut ellátás, hanem a fogmegtartó beavatkozás vagy akár az implantátumok beépítése is lehetséges legyen” – jelezte Zombor Gábor.

Közölte: már öt centrumnégy egyetem és a Heim Pál Gyermekkórház – rendelkezik működési engedéllyel, és azt tervezik, hogy a Bethesda Gyermekkórházban is lesz egy, melynek a kialakítását szintén támogatják. Erre 300 millió forintot biztosít a tárca.

(X) hirdetés

Az eddigi működés során az a tapasztalat, hogy nagyon sokan veszik igénybe a hiánypótló szolgáltatást, melynek nemcsak a kialakítását finanszírozza a minisztérium, hanem az ellátás költségeit is, ami komoly segítséget jelent a centrumoknak – mondta az államtitkár.

A szegedi rendelőre az SZTE FOK 40 millió forintot kapott, amit az egyetem saját forrásból 18 millió forinttal egészített ki – közölte a kar dékánja. Nagy Katalin hozzátette: szakképzett és tökéletes empátiával bíró munkatársai évente csaknem 600 esetet látnak el, ebből 60-70 altatásban zajlik.

Az államtitkár szegedi látogatásán az egyetem vezetőivel arról is tárgyal, hogyan tudják támogatni a fogorvosi kar és a fogászati klinika felújítási elképzeléseit – hangzott el a sajtótájékoztatón.

(X) hirdetés

Forrás: MTI

Item added to cart.
0 items - Ft