Alvás és dohányzás – Két kulcsfontosságú faktor az ínygyulladás kialakulásában

A genetikai adottságokon és a szájápolási szokásokon túl vannak olyan életmódbeli jellemzők is, melyek pozitív vagy negatív hatással lehetnek a szervezetünk egészségére. Ilyen két, igen fontos tényezőnek tekinthető a dohányzás és az alvás is.

alvas dohanyzas inybetegseg

A Journal of Periodontology c. szaklapban publikált tanulmányhoz 219 önkéntes, Japánban dolgozó gyári munkás mindennapos szokásait figyeltek négy éven keresztül. A kutatást végző szakemberek az alanyok fizikai aktivitását, dohányzási-, alkoholfogyasztási-, alvási- és táplálkozási szokásait, mentális állapotát valamint munkarendjét vizsgálták, s azt, ezek vajon befolyásolják-e a résztvevők fogínyének általános egészségét.

A vizsgálati idő elteltével kiderült, a fentebb felsorolt tényezők közül a dohányzás az első számú életmódfaktor, ami önállóan is képes befolyásolni ínyünk egészségét, ezt közvetlenül az alvás követi a listán.

(X) hirdetés

Azok közül, akiknél a négy év alatt ínybetegség alakult ki, 41 százalék dohányzott. Azok pedig, akik hét-nyolc órát aludtak átlagosan, sokkal kisebb arányban produkáltak ínybetegséget, mint azok, akik hat órát vagy annál is kevesebb időt töltöttek alvással egy nap. Kiderült, hogy bár nem ilyen komoly mértékben, de az alkoholfogyasztás és a gyakori idegeskedés szintén hatással lehet a fogainkat ölelő lágyszövet egészségére.

Hogy miként hat a kipihentség szervezetünk egészségére? Ha eleget pihenünk, az immunrendszerünk optimálisan reagál a baktériumokra, gyulladásokra, míg egy kimerült szervezet nem képes megfelelően ellátni védelmi funkcióit. Fontos, hogy szervezetünkre úgy tekintsünk, mint egy komplex élő szervezetre, melynek optimális működéséhez biztosítani kell bizonyos szükségleteket, mind mentális, mind pedig fizikai szinten.

Item added to cart.
0 items - Ft