Agyvérzés veszély a fogászati panaszoktól szenvedőknél

A statisztikák szerint Magyarországon minden második ember valamilyen szív- és érrendszeri betegség miatt hal meg. Számos, a köztudatba is beépült rizikófaktoron túl (pl. dohányzás, magas koleszterinszint, túlsúly, cukorbetegség) jobb, ha tisztában vagyunk vele, szájüregi panaszaink is komolyan befolyásolhatják szívünk és érrendszerünk egészséges működését.

A Kaliforniai Egyetem kutatóinak köszönhetjük azt a tanulmányt, mellyel sikerült alátámasztani, ha általános fogászati állapotunk nem kielégítő (pl. lyukas vagy hiányzó fog, ínygyulladás, stb.), nagyobb esélyünk van az agyvérzésre (szélütés, stroke).

Ennek okáért a kutatók azokat a kalciumtartalmú elzáródásokat tartják felelősnek, melyek a véráramba jutva a fő nyaki ütőéren keresztül eljuthatnak az agyig, ahol megrepesztve az ér falát agyvérzést idézhetnek elő.

(X) hirdetés

Az említett elzáródások, mivel kalciumot tartalmaznak, könnyen észrevehetőek egy a fogászatban igen sűrűn használt panorámaröntgen felvételen. Ezen a viszonylag egyszerű, ám meglehetősen provokatív összefüggésen felbuzdulva az egyetem szakemberei azt kezdték el vizsgálni, vajon gyakoribbak-e a fogászati panaszok azoknál, akiknél a röntgenfelvételen észrevehetők ezek az elzáródások (artérioszklerózis), mint azoknál, akiknél elzáródások ugyan nem mutathatók ki, de más rizikófaktorok jelen vannak (pl. dohányzás, túlsúly, gyógyszerekkel kontrollált magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség).

Megfigyeléseik szerint annál a csoportnál, ahol a panorámaröntgen alapján kimutathatók az elzáródások, jóval gyakoribbak voltak a fogászati eredetű rendellenességek (pl. szuvas fogak, hiányzó fogak, csontveszteség a fog körül), szemben azokkal, akiknél semmilyen elzáródást nem lehetett tapasztalni a nyaki ütőérben. E szerint azonban feltételezhető, hogy a fogászati panaszok jelentősen növelik a stroke esélyét.

Item added to cart.
0 items - Ft