Áfonyával a fogszuvasodás ellen

Az már régóta ismeretes, hogy az áfonya – legyen szó bármely típusáról – igen gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban és vitaminokban. Különösen értékesnek tartják a vörös áfonyát, ami a húgyutak egészségének megőrzésében játszik fontos szerepet. Néhány éve azonban a fogorvosok is elkezdtek foglalkozni a gyümölccsel, hiszen mint kiderült, nagyon is sokat tehet fogaink épségének fenntartásáért.

A New York-i Rochester Egyetem kutatóinak köszönhetjük, hogy ma már tudjuk, az elfogyasztott áfonyalé hasonlóan viselkedik a szánkban, mint a teflonbevonat az edényeken. Szájüregünkben számos baktérium található, melyek egy részére elengedhetetlen szükségünk is van, hiszen ezek segítik az ételek megemésztését.

A Streptococcus mutans jelenléte már nem ennyire jótékony, ugyanis ez a baktérium felel a fogszuvasodásért, majd a lyukak kialakulásáért. Ráadásul, ha már jelen van szájüregünkben, az elfogyasztott cukros ételek csak tovább rontják a helyzetet.

(X) hirdetés

Viszont az áfonyalé által létrehozott bevonat élhetetlen környezetet jelent a S. mutans számára, így az nem tud tovább fennmaradni és szaporodni.

Aki úgy határoz, hogy megpróbál áfonyalével védekezni a fogszuvasodás ellen, az semmiképp ne olyan gyümölcslevet válasszon, melyben cukrok vagy mesterséges édesítők vannak. A cukor ugyanis még jobban elősegíti a baktériumok elszaporodását.

Édesítőszer nélküli, gyümölcsből facsart lével járunk a legjobban. Érdemes megjegyeznünk azt is, hogy az áfonyalé plakkbomlasztó hatással bír, mert megakadályozza a glukán kialakulását, ami a plakk egyik legfőbb összetevője.

(X) hirdetés

A kutatók pontosan nem tudják, az áfonyalé mely alkotóeleme ilyen jótékony hatású, ám azon dolgoznak, hogy erre minél előbb fény derüljön, s akkor fogkrémekbe vagy szájvizekbe juttatva egyszerűbben megóvhatjuk fogainkat a szuvasodástól.

Szólj hozzá!

Item added to cart.
0 items - Ft