A várandós anyák többsége nem vesz részt fogászati szűrésen

Habár nagyon sok várandós vagy szülésen átesett anyuka szenved szájüregi panaszoktól, jelentős hányaduk mégsem keresi fel fogszakorvosát rendszeres időközönként. Egy amerikai felmérésből kiderül, a megkérdezettek több mint harmada nem járt fogorvosnál az elmúlt egy évben. Az eredmények szerint a hölgyek szájápolási szokásainak kialakításában nagyon fontos szerepet játszanak a szakorvosok.

terhesseg fogaszat

A Cigna globális egészségügyi vállalat online kérdőív kitöltésével összesen 801, 21 és 45 év közötti újdonsült illetve várandós anyukát kérdezett meg szájhigiénés szokásairól, szájüregi egészségéről és gyermekük általános egészségi állapotáról.

A megkérdezettek 55%-a ítélte szájüregi egészségét nagyon jónak vagy kitűnőnek, míg 76% számolt be a terhesség alatt jelentkező szájüregi panaszokról, többek között ínyvérzésről, felerősödött fogérzékenységről és fogfájásról.

(X) hirdetés

43% azt nyilatkozta, hogy terhessége során járt fogorvosnál, míg 36% már több mint egy éve nem járt fogászaton.

A többség szerint a fogorvosi ellenőrzés kerülésének legfőbb oka a magas kezelési költség, ez főleg azoknál a nőknél jelent problémát, akik nem rendelkeznek fogászatra is kiterjedő egészségügyi biztosítással.

Mindent összevetve a megkérdezett nők 33%-a kerülte terhessége során a fogászati ellenőrzést, mert túl drágának ítéli azt.

(X) hirdetés

Jó hír azonban, hogy a kutatásból az is kiderült, az egészségügyi szakemberek jelentős mértékben javíthatják a leendő és újdonsült anyukák szájhigiénés szokásait.

A megkérdezettek 44%-a mondta azt, hogy a vizsgálatok alatt háziorvosával vagy nőgyógyászával szó esett a szájüreg egészségéről és közülük 77% el is látogatott a fogorvoshoz, míg a felvilágosítást nem kapó hölgyek mindössze 41 %-a tett ugyanígy.

Más szakterületek orvosainak közbenjárása kulcsfontosságú lehet, hiszen bizonyos betegségek (pl. cukorbetegség) vagy egyes gyógyszerek tartós szedése hozzájárul a szájüregi panaszok kialakulásához.

A mostani felmérésben megkérdezett várandós anyukák 31%-a, míg az újdonsült anyukák 29%-a rendszeresen szed gyógyszereket valamilyen megbetegedésre, például asztmára, diabéteszre vagy magas vérnyomásra. A gyógyszerek csökkentve a nyáltermelést megnövelik a fogszuvasodás vagy ínybetegség kialakulásának esélyét.

Otthoni szájápolási szokásaikról kérdezve az újdonsült anyukákat kiderült, hogy 36%-uk a szülés óta kevesebbszer mos fogat és használ fogselymet, míg 67% úgy nyilatkozott, hogy nincsen elég ideje személyes higiéniájára.

Item added to cart.
0 items - Ft