A reggeliző embereknek üdébb a leheletük

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, tartja a mondás és úgy tűnik, nem csak emésztőrendszerünknek és energiaszintünknek teszünk jót, ha tápláló reggelivel indítjuk a napot, hanem a leheletünknek is. Egy Japánban készült tanulmány szerint azoknál, akik nem reggeliznek, jóval gyakrabban alakul ki szájszag.

reggeli szajszag

Az International Journal of Dental Hygenie online szaklapban, júniusban megjelent cikk szerint a nem megfelelő szájhigiénia, a rendszertelen nyelvtisztítás mellett az ébredés utáni táplálkozási szokásaink is befolyásolják, hogy mennyire lesz üde a leheletünk.

A tanulmányhoz összesen 665 felnőtt japán lakost hívtak segítségül, akiket nem csak kérdőív segítségével kérdeztek ki, hanem fogorvosi vizsgálaton is átestek, ahol vizsgálták többek között nyelvük egészségét és azt, hogy van-e szájszaguk.

(X) hirdetés

A vizsgálatok összesítésekor kiderült, hogy a résztvevők 26 %-a, összesen 173 fő szenved szájszagtól és közülük 55% tisztában is van a szájüregi állapotával.

A kérdőíves adatokat kielemezve a Tokiói Egyetem kutatói arra lettek figyelmesek, hogy azok, akik rendszeresen kihagyják a reggelit, 1,7-szer nagyobb eséllyel szenvednek szájszagtól, de ugyanez az arányszám volt igaz azokra is, akik nem tisztították nyelvüket mindennapos szinten.

Ezek az eredmények nagyszerűen alátámasztják, hogy a szájszag elkerülése érdekében nem elég csak szájhigiénés szokásainkon vagy csak táplálkozási, életmódbeli szokásainkon változtatni, a két terület ugyanis szorosan összefügg a legtöbb fogászati panasz kapcsán.

(X) hirdetés

A kellemetlen szájszag elkerülésének érdekében:

– kerüljük az erős szájszagot okozó ételek, italok fogyasztását (erősen fűszeres, hagymás, fokhagymás élelmiszerek, kávé, alkoholok),

– hidratáljuk megfelelően a szervezetünket kellő mennyiségű vízfogyasztással,

– kerüljük a túl erős illóolaj vagy alkoholtartalmú szájápolási szereket,

– ha gyakran szárad ki a szájüregünk, használjunk szájszárazságra kifejlesztett termékeket,

– amennyiben gyógyszerek vagy hormonális változások miatt szárad ki a szájüregünk, keressük fel kezelőorvosunkat,

– látogassunk el fogorvosunkhoz, hogy ellenőrizhesse, nincs-e más jellegű fogászati panaszunk, ami szájszagot okozhatna (pl. fogkő, ínygyulladás, fogszuvasodás),

– mindennap lefekvés előtt használjunk nyelvkaparót,

– vásároljunk speciálisan a szájszag kezelésére kifejlesztett szájápolási szereket.

Item added to cart.
0 items - Ft