A passzív dohányzás segíti az ínygyulladás kialakulását

Számos dolog miatt alakulhat ki ínygyulladás a szervezetünkben. Legfőbb oka a fogzománcon és fogínyen felhalmozódott baktériumok elszaporodása, de belgyógyászati betegségek vagy hormonális változások is előidézhetik az ínygyulladás megjelenését. Az régóta köztudomású, hogy a dohányzás is a kiváltó okok közé sorolható, ám egy amerikai kutatócsoport szerint akkor is veszélyeztetettek vagyunk, ha a környezetünkben dohányoznak, mi pedig passzívan lélegezzük be a cigarettafüstöt.

dohanyzas inygyulladas

A kutatáshoz az Egyesült Államokban 2009 és 2012 között rendezett népegészségügyi vizsgálati adatokat használták fel, melyben 3 255, 20 éves életkorú, élete során még soha nem dohányzó fiatal adatait elemezték. Az ínyvizsgálat mellett a résztvevők vérmintáit is analizálták a szakértők, nikotinszármazékok után kutatva.

A többszörös szűrésen átesett adatokból megállapítható, hogy a passzív dohányosok 31%-ának közepes vagy súlyos állapotú fogínygyulladása volt, melynek hátterében a vér magas kotinin szintje állhat, amit a dohányfüst belélegzése idéz elő.

(X) hirdetés

Sajnos az ínygyulladás számos negatív következménnyel járhat a szájüregben, ilyen az ínysorvadás, az ínytasakok kialakulása vagy a kellemetlen lehelet. Azonban nem csak a szájüreg egészsége miatt aggódhatunk, ha kezeletlen ínygyulladással élünk együtt: megemelkedik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye, nő a terhességi mérgezés és a koraszülés valószínűsége, de egyes vizsgálatok rákos megbetegedésekkel is összefüggésbe hozták az íny kóros gyulladását.

Az ínygyulladás szerencsére könnyedén megelőzhető és kezelhető. Az egészséges fogíny fenntartását támogathatjuk vitaminokkal, de a legfontosabb, hogy mechanikai úton minden nap eltávolítsuk a fogzománcra és fogínyre tapadt baktériumokat.

Napi kétszeri fogmosással és egyszeri fogköztisztítással (fogselyemmel, interdentális kefével vagy szájzuhannyal) kiválóan megelőzhetjük a fogkőképződést és az ínygyulladást, az antibakteriális öblögetőkkel pedig tökéletesíthetjük szájhigiéniánkat.

(X) hirdetés

Ha már kialakult ínygyulladástól szenvedünk, keressük fel fogorvosunkat, aki fogkő eltávolítással vagy mélytisztítással teszi baktérium- és lepedékmentessé az ínyszövetek környékét, így azok néhány nap alatt regenerálódhatnak. Fontos, hogy rendszeresen keressük fel fogorvosunkat a rutin ellenőrzések miatt, hiszen az idejében felismert ínygyulladás könnyedén kezelhető, míg az elhúzódó, akut panaszok hosszadalmasabb kezelést és komolyabb kockázatot rejtenek magukban.

Item added to cart.
0 items - Ft