A legtöbben füllentünk a fogorvosunknak

Hogy haragudjunk-e magunkra ezért vagy sem, azt mindenki döntse el maga, de egy legújabb felmérés szerint a legtöbben a fogorvosi székben bizony pozitívabbnak állítjuk be szájhigiénés szokásainkat, mint ami amúgy a valóság. Egy Nagy-Britanniában készült tanulmány szerint az emberek közel harmada rendszeresen füllent a fogorvosának a fogköz-tisztítási szokásairól.

Jóllehet, sokan nincsenek vele tisztában, hogy mennyire fontos a fogköz-tisztítás, mégis, ha a fogorvosuk kérdezi tőlük, szoktak-e fogselymet használni, a megkérdezettek 27%-a azt feleli, hogy igen, mindennap – holott a valóságban ez nem így van.

Ennél is megdöbbentőbb, hogy a tanulmány szerint a megkérdezettek 14%-a a toalett tisztítását sokkal vonzóbb tevékenységnek tartja, mint a mindennapos fogköz-tisztítást.

(X) hirdetés

Természetesen szájüregünket megvizsgálva egy tapasztalt fogorvos könnyen megállapíthatja, hogy valóban használunk-e rendszeresen fogköz-tisztítókat, hiszen a fogközök területének szennyezettsége, az ide koncentrálódó fogászati panaszok (fogkő, ínygyulladás, fogszuvasodás) mind képet festenek mindennapos szájápolási szokásainkról.

A British Dental Health Foundation 2015-ös felmérése szerint háromból egy brit még soha életében nem tisztította meg a fogközeit sem fogselyemmel, sem pedig interdentális fogkefével.

Dr. Nigel Carter, a szervezet vezetője nyilatkozatában kihangsúlyozta a fogköz-tisztítás fontosságát:

(X) hirdetés

„Sokunknak talán van otthon fogselyme valahol elrejtve a fürdőszoba szekrényben, de csak akkor poroljuk le, ha fogorvoshoz vagy randevúra készülünk. Egyszerűen nem tanultuk meg a rendszeres fogköz-tisztítás fontosságát.”

„Az oktatás fontos, nekünk pedig egyértelműen kell kommunikálni a rendszeres fogköz-tisztítás előnyeit. A fogorvosi ellenőrzések és a napi kétszeri fogmosás üzenete mellett azt is el kell juttatni az emberekhez, hogy mennyire fontos a helyes tisztítási technika elsajátítása.”

A fogközök megtisztítása hozzátartozik a teljes szájhigiéniához, hiszen ezeken a területeken sokkal könnyebben gyülemlik fel a plakk, mint a sima fogfelszíneken.

Ha ezekből a rejtett zugokból nem távolítjuk el mindennapos szinten a lepedéket, akkor hamar kialakulhat fogszuvasodás, ínybetegség, fogkő az adott területen, melyekhez ráadásul kellemetlen lehelet is párosulhat.

A szájüregi problémák mellett ma már azt is jól tudjuk, hogy a fogszuvasodás vagy ínygyulladás a szervezet más területein is kárt okozhat; az ínybetegség növeli a cukorbetegség, szívinfarktus, szív- és érrendszeri megbetegedés, demencia, koraszülés vagy terhességi mérgezés kialakulásának esélyét is.

„Az ínygyulladás első jele a vérző fogíny, ami nem csak fogmosás, hanem étkezés közben is jelentkezhet, kellemetlen ízérzetet hagyva a szájüregben” – teszi hozzá Dr. Carter.

„Jó hír, hogy az ínygyulladás kezelhető, sőt vissza is fordítható megfelelő ellátással, de ha valaki a fenti tüneteket tapasztalja, mindenképp fel kell keresnie egy fogászatot, ahol megfelelően ellenőrzik a fogakat és a fogínyt.”

„Ha az emberek nem őszinték a fogköz-tisztítási szokásaikkal kapcsolatban, akkor könnyen elképzelhető, hogy más szájápolási kérdésben sem mondanak igazat, holott az embereknek meg kellene érteni, hogy a szájüreggel kapcsolatosan mindig az őszinteség a legkifizetődőbb.”

Habár a legtöbb ember rendszeresen fogat mos, sokan egyáltalán nem tisztítják meg a fogközöket. A fogmosás önmagában csak három fogfelszínt tisztít meg az ötből, ezért is fontos, hogy mindennap gondoskodjunk a fogközök megtisztításáról

Fogköztisztításhoz használhatunk fogselymet vagy fogközkefét, esetleg a kettő kombinációját. Míg a fogselyem igazán a szűk fogközökben és torlódott fogak esetében igazán hasznos, addig a fogközkefék a tágabb területeken, normál fogközökben, koronák, fogszabályzók, implantátumok környékén hatékonyak.

Item added to cart.
0 items - Ft