A kisbabák szoptatása meggátolhatja a későbbi harapási rendellenességeket

Számos tanulmány alátámasztotta már, hogy a szoptatásnak hosszú távú pozitív hatása van a gyermekek egészségére, köztük a fogazat fejlődésére, és a fogászati betegségekre való hajlamra is. Az ausztrál Adelaide Egyetem új bizonyítékot talált a szoptatás pozitív hatásaira: nagy mértékben segíthet megelőzni a gyermekek harapási rendellenességeit.

szoptatas harapasi rendellenesseg

A Pediatrics gyermekgyógyászati szaklapban publikált kutatásban 1303, 5 éves gyermek csecsemőkori táplálását és jelenkori fogászati állapotát vizsgálták, hogy kiderüljön, vajon a gyermekek harapási tulajdonságait befolyásolja-e, ha kizárólag szoptatás útján, anyatejjel táplálták őket.

Az elemzés megállapította, hogy az elsősorban szoptatással táplált gyermekeknél sokkal ritkábban alakult ki nyitott harapás, mélyharapás és enyhe vagy súlyos malokkulúzió (harapási rendellenesség).

(X) hirdetés

Azoknál a gyermekeknél, akiket 3 és 6 hónapos koruk között kizárólag szoptatás útján tápláltak 33%-kal ritkábban alakult ki nyitott harapás, míg azoknál a gyerekeknél, akiket 6 hónapos korukon túl is szoptattak, 44%-kal ritkábban fordult elő nyitott harapás, szemben azokkal a gyerekekkel, akiket soha nem szoptatott az édesanyjuk.

Enyhe vagy súlyos harapási rendellenesség a 3-6 hónapos koruk között szoptatott gyerekeknél 41%-kal, a 6 hónapon túl szoptatott gyerekeknél 72%-kal alakult ki ritkábban.

Eredményeiket a szakértők úgy értékelték, hogy legalább 6 hónapos korig a kizárólag szoptatás útján történő táplálás hatékonyan megakadályozhatja a harapási rendellenességek kialakulását.

(X) hirdetés

Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a gyermekek 6 hónapos koráig javasolja a kizárólag anyatejes táplálást, jelenleg a világon a csecsemők mindössze 38 százalékát táplálják kizárólag szoptatás útján. A WHO célja, hogy 2025-re ez a ráta elérje legalább az 50%-ot.

Item added to cart.
0 items - Ft