A helyi érzéstelenítők befolyásolhatják a gyermekek fogainak fejlődését

Most először egy nemzetközi kutatócsoport munkája nyomán sikerült bebizonyítani, hogy a helyi érzéstelenítők használata befolyással lehet a gyermekek fogainak későbbi fejlődésére. Mivel napjainkban soha nem látott mértéket ölt a gyermekkori fogszuvasodás, ennek a felfedezésnek komoly jelentősége lehet gyermekek millióira.

erzestelenito injekcio fogaszat

Dr. Bing Hu, a Plymuth Egyetem Fogászati Karának munkatársa valamint több kínai és svájci szakember együttes munkája nyomán most először ténylegesen bizonyítást nyert az a korábbi feltételezés, hogy a helyi érzéstelenítő injekciók befolyásolhatják a sejtnövekedést, ezáltal a gyermekek fogainak fejlődését is.

A Cell Death Discovery című orvosi szaklapban publikált tanulmány ennél nem is lehetne időszerűbb, hiszen a fogászati beavatkozáson átesett gyermekek száma magasabb, mint valaha. Ennek hátterében elsősorban a fogszuvasodás kezelése vagy a fogak fejlődési rendellenessége (pl. számfeletti fogak, stb.) áll.

(X) hirdetés

Sertés fogat és fiatal, maradandó emberi fogbél sejteket használva a szakembereknek sikerült alátámasztani, hogy a rendelőkben gyakran használt helyi érzéstelenítők befolyásolják a fogsejtek osztódását.

Ez a valaha volt első alkalom, amikor bizonyítékkal is sikerült bizonyítani, hogy az érzéstelenítő injekciók hatással lehetnek a sejtnövekedésre és potenciális veszélyt jelentenek a fogak fejlődésére.

A kutatásban résztvevő szakemberek szerint napjainkban a fogászati kezelésekhez soha nem látott mértékben használnak helyi érzéstelenítőket.

(X) hirdetés

Habár a legtöbb érzéstelenítő dózisát maximalizálták, sajnos a fogszövetekre gyakorolt mellékhatásokat idáig nem vizsgálták kellő alapossággal.

Jelen tanulmány szerint a magas koncentrációjú érzéstelenítőkkel való elhúzódó érintkezés a legártalmasabb, mert megakadályozza a mitokondriumok* működését, melynek következménye a sejtek elhalása (autofágia) is lehet.

A kutatásban elsősorban azokat a helyi érzéstelenítőket tesztelték, melyeket az angol, svácji és kínai fogászatokon használnak.

Jóllehet, a tanulmány potenciális veszélyforrásként jelöli meg a helyi érzéstelenítőket, a kutatócsoport nem győzi hangsúlyozni, hogy a klinikai irányelvek módosítása előtt további megfigyelésekre van szükség.

Fontos továbbá azt is kiemelni, hogy emiatt a szülőknek nem kell távol tartani gyermekeiket a fogászattól, a megfelelő beavatkozások elvégzése továbbra is ajánlott.

Dr. Bing Hu, a kutatás vezetője elmondta: „Tanulmányunk elsőként bizonyította be, hogy a helyi érzéstelenítők hatással lehetnek a gyermekek fogainak fejlődésére, mind sejt-, mind pedig molekuláris szinten.”

„Elfogadjuk, hogy további klinikai tanulmányokra van szükség és nem szeretnénk feleslegesen riogatni a szülőket, viszont reméljük, hogy kutatásunk alapján idejében sikerül átdolgozni a klinikai irányelveket, amellyel minimálisra csökkenthetjük a helyi érzéstelenítő injekciók dózisát.”

Dr. Hu hozzátette: „Eredményeink tovább erősítik a szülők szerepének fontosságát a gyermekfogászati beavatkozások elkerülésében – először a táplálkozásra, a jó szájhigiéniára és a rendszeres fogászati ellenőrzésre kell odafigyelni.”

*mitokondrium: a sejtszervecske, feladata energia előállítása és elraktározása.

Item added to cart.
0 items - Ft