A fogmosás hangja elégedetté tesz minket

Mielőtt még azt gondolnánk, hogy a fogmosás pusztán rutin feladat a szervezetünknek, jobb ha megismerjük a chofu-i Elektrokommunikációs Egyetem munkatársainak legújabb tudományos munkáját. A szakemberek kiderítették, hogy a fogzománchoz érő sörték hangja bizony befolyásolja a fogmosás hatékonyságát, sőt az elégedettség érzetünket is növeli.

fogmosas

A vizsgálatokhoz a japán szakemberek önkénteseket kértek fel, hogy mossanak fogat egy általuk megépített speciális fogkefével. A fogkefe fejében egy miniatűr mikrofont helyeztek el, ami a fogmosás során keletkező hangokat felerősítve az önkéntes fülére helyezett fejhallgatóban játszotta vissza.

Az International Journal of Arts and Technology szaklap hasábjain publikált tanulmány munkatársai, Taku Hachisu és Hirojuki Kajimoto sikeresen felfedezték, hogy a fogmosás hangja igenis befolyásolja a fogtisztítás hatékonyságát és a miatta érzett elégedettségünket is.

(X) hirdetés

Rájöttek, hogy ha megváltoztatják a fogmosás hangjának frekvenciáját, hangerejét vagy hangmagasságát, azzal befolyásolják az önkéntesek kényelmét és eredményességét.

Egy apró trükkel még manipulálni is tudták a fogmosásra vállalkozókat – ha folyamatosan növelték a hang frekvenciáját, az alanyok úgy érezték, a folyamat egyre kényelmesebb, fogaik pedig egyre tisztábbak.

A fogmosást sokan egyfajta „negatív jutalmazásnak” tekintik, hiszen csak azért csinálják, hogy megelőzzék vele a fogszuvasodást. Sokan éppen ezért nagyon unalmasnak tartják, következésképpen nem foglalkoznak a fogmosás elhagyásának következményeivel, csak akkor, ha már fogszuvasodástól vagy más szájüregi problémától szenvednek” – mondják a kutatást végző szakemberek.

(X) hirdetés

Jelen eredmények szerint az emberek pozitív motiválása könnyen megoldható – a fogmosás hangjának manipulálásával a fogmosás nagyobb elégedettségérzetet kelt az emberekben, így szívesebben és gyakrabban ragadnak fogkefét.

A chofu-i Elektrokommunikációs Egyetem munkatársai által kidolgozott rendszer ráadásul arra is figyelmezteti a felhasználót, ha túl erősen mossa a fogait, ami károsíthatja a fogzománcot és a fogínyt. A beépített szenzor ilyenkor hangjelet küld a fejhallgatóba, így a felhasználó tudja, hogy mikor kell óvatosabban tisztogatni a fogait.

Mivel a prototípus működéséhez elengedhetetlen, hogy a fogmosást végző alany fejhallgatót viseljen (ami a gyakorlatban nem igazán praktikus) további fejlesztések szükségesek a technológia pontosításához. Az egyik járható út például, hogy ha a hangot maga a fogkefe adja ki, így nem szükséges semmilyen plusz eszköz a fogmosáshoz. Jelenleg az önkéntesek otthonaikban tesztelik az új fogtisztító eszközt.

Item added to cart.
0 items - Ft