A fogamzásgátló injekciók veszélyeztethetik a fogágy egészségét

Az már régóta ismeretes számunkra, hogy a hormonok változása komoly befolyással bír a nők ínyének és fogainak egészségére, ám nemrégiben a Journal of Periodontology c. szaklapban közzétett tanulmány szerint a progeszterontartalmú fogamzásgátló injekciók kifejezetten rossz hatással vannak a fogágy épségére, rövid és hosszú távon egyaránt.

A tanulmány megállapította, hogy azok a nők, akik depo-medroxiprogeszteron-acetát (DMPA) tartalmú fogamzásgátló injekcióval védekeznek, vagy védekeztek a múltban, sokkal hajlamosabbak a parodontális (fogággyal kapcsolatos) megbetegedésekre, mint azok, akik soha nem használtak ilyen típusú gyógyszert. A fogamzásgátló hatóanyaga kizárólag a progeszteron, egy injekció három hónapra nyújt védettséget.

[stextbox id=”info” defcaption=”true” collapsing=”true” mode=”js” float=”true” align=”right” width=”250″]Az első, progeszteron tartalmú fogamzásgátló injekciót (Depo-Provera) 1969-ban dobták piacra az Egyesült Államokban. Bár rengeteg csatát kellett megvívnia a gyártónak, végül 1992-ben az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság jóváhagyta a fogamzásgátló eljárás használatát. Megjelenése óta világszerte közel 40 millió nő élt a védekezési módszerrel, sőt, a 90-es évek Indiájában a családtervezési program részévé tették, ezzel harcolva a gyors ütemű népességszaporulat ellen.[/stextbox]

(X) hirdetés

Az ínybetegségek krónikus gyulladást okoznak a szervezetben, ami nem csak az ínyszövetekre, hanem a fogat megtámasztó csontállományra is hatással vannak. A fogínygyulladás (gingivitis) a fogágybetegségek legenyhébb formája, tünete a vérző, duzzadt, vörös íny.

Ezzel szemben az ínysorvadás (parodontitis) a legkomolyabb ínybetegségek közé sorolható és akár a fogak elvesztéséhez is vezethet. A kutatásból az is kiderül, hogy más, gyulladásos betegségek (pl. cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, reumás ízületi gyulladás, stb.) hasonlóképp hatnak a fogágyra.

A tanulmányban olyan 15 és 44 év közötti, menopauza előtt álló, nem várandós hölgyet vizsgáltak, akik a felmérés időpontjában, előtte vagy még soha nem használtak fogamzásgátló injekciót. Minden résztvevő fogászati szűrővizsgálaton is átesett.

(X) hirdetés

Miután figyelembe vették a vizsgált személyek életkorát, faji hovatartozását, iskolázottságát, jövedelemszintjét és dohányzási szokásait, megállapították, hogy a jelenlegi és korábban fogamzásgátló injekcióval védekezőknél jóval gyakoribbak a fogággyal kapcsolatos megbetegedések, mint azoknál, akik soha nem használtak ilyen gyógyszert.

A jelenlegi használóknál jóval gyakoribb az ínygyulladás, mint a múltbelieknél, ám épp fordítva: azok, akik régebben kaptak ilyen injekciót, sűrűbben szenvednek ínysorvadástól, mint azok, akik jelenleg is használják a készítményt.

Hogy mi a teendő? Szakemberek szerint az, aki valaha is kapott DMPA tartalmú injekciót, fordítson nagyobb figyelmet a szájápolásra. Mivel a hormonok igen fontos szerepet játszanak a nők fogászati megbetegedéseiben, soha nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy milyen fontos a féléves szűrővizsgálat, a napi kétszeri fogmosás, illetve a fogselyem vagy interdentális fogkefe használata.

Item added to cart.
0 items - Ft