A cukormentes üdítők is károsítják a fogakat

Jóllehet, ha élelmiszerről van szó, a fogyasztók egyre egészségtudatosabban vásárolnak, sokakat megtévesztenek a cukormentes szénsavas üdítők, melyről nagyon sok vásárló gondolja azt, hogy egészségesebb választás, mint a cukrozott fajták. Sajnos ausztrál kutatóknak sikerült bebizonyítani, hogy a cukros és cukormentes változat ugyanazokat a savakat tartalmazza, melyek károsan hatnak szervezetünkre és nem utolsó sorban fogainkra is.

A Melbourne-i Egyetem kutatócsoportja 23 különböző szénsavas üdítőt és sportitalt hasonlított össze. Az eredmények szerint azok az italok, melyek savas alapanyagokat tartalmaznak és alacsony, savas pH értékkel rendelkeznek, mérhető szinten károsítják a fogzománcot akkor is, ha épp cukormentes típusról van szó.

„Sok ember nincs vele tisztában, hogy a fogszuvasodás megelőzése szempontjából a cukorbevitel csökkentése csak egy dolog, hiszen az ételekben és italokban található savak kémiai vegyülete ugyanolyan károsan hat a fogzománcra” – mondja Eric Reynolds professzor.

(X) hirdetés

Az üdítőitalok szájüregi hatásainak vizsgálatakor az ausztrál kutatócsoport arra a döbbenetes felfedezésre jutott, hogy a szénsavas üdítők és sportitalok jelentős része 30-50%-kal teszi puhábbá a fogzománcot.

A tanulmány továbbá azt is alátámasztotta, hogy mind a cukros, mind pedig a cukormentes üdítők (ide sorolandók az ízesített ásványvizek is) jelentős mértékben elősegítik a fogzománc erózióját, ami a fogfelszín mérhető kopásával jár.

„Fogerózióról akkor beszélünk, amikor a savak feloldják a fog kemény szerkezetét. Korai szakaszában az erózió a fogzománc felületi rétegeit támadja meg. Ha továbbhalad, a folyamat elérheti a fog belső, puha szöveteit is” – magyarázza Reynolds.

(X) hirdetés

Kutatási eredményeik fényében a Melbourne-i Egyetem kutatócsoportja szerint a jelenlegi termékcímkézések és szabályozások nem elegendők ahhoz, hogy vásárlás közben a fogyasztók megfelelően informálódjanak a fogerózió elkerülése érdekében.

„Találtunk olyan cukormentes süteményeket, melyeket „fogbarát” jelzővel illettek, holott tesztjeink során erozívnak ítéltük.”

Annak érdekében, hogy mi magunk is minimalizálhassuk a fogerózió és a fogszuvasodás kockázatát, a kutatócsoport azt javasolja, hogy az élelmiszerek összetevői között keressük a citromsavat (E330) és a foszforsavat (E338), melyek erősen szerepet játszanak egy-egy élelmiszer savas kémhatásában.

A szakértők azt javasolják továbbá, hogy étkezések után öblítsük ki a szájüregünket tiszta vízzel és várjunk legalább 1 órát a fogmosással, de a leghatékonyabb az lenne, ha minimalizálnák a szénsavas üdítők és sportitalok fogyasztását.

Item added to cart.
0 items - Ft