A C-vitamin bevitel csökkentheti a fej-nyakrák kockázatát

A holland Maastricht Egyetem Orvosi Központjának kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás által felszívódó C-vitamin segíthet a fej-nyakrák kockázatának csökkentésében, különösen a szájüregi rák megelőzésében. A tanulmány szerint az E-vitamin a C-vitaminhoz hasonlóan komoly segítséget nyújthat az ilyen típusú rákos megbetegedések megelőzésében.

c vitamin szajrak

A fej-nyakrák a hetedik leggyakoribb daganatos megbetegedés a világon. A szájüregi rák évi több mint 1000 új esettel Hollandia leggyakoribb fej-nyak daganattípusa. (Magyarország világelső a szájrákos megbetegedések előfordulásában.)

A szájrák gyakrabban fordul elő férfiak, mint nők körében, bár a regisztrált női betegek száma évről évre emelkedik. Míg az elmúlt tíz évben a női betegek száma 45%-kal nőtt, addig a férfiaké mindössze 16 %-kal.

(X) hirdetés

Az elemzésekhez a Netherlands Cohort Study adatait használták, több mint 120 000, 55 és 69 év közötti holland lakos adatait vizsgálva, 1986-tól és 2015-ig.

Ahhoz, hogy megvizsgálják a zöldség- és gyümölcsfogyasztás valamint a különböző fej-nyakrák daganatok közötti kapcsolatot, a kutatók először górcső alá vették a tápanyagok specifikus szerepét a szervezetben.

A tanulmány szerint a C-vitaminban gazdag élelmiszerek megnövelt fogyasztása csökkenti a szájüregi rák és más fej-nyak daganatok kialakulásának kockázatát is.

(X) hirdetés

Az eredmények szerint az E-vitamin szintén lényeges szerepet játszhat az ilyen típusú daganatok megelőzésében, ugyanakkor a szakértők hangsúlyozzák, hogy a vitaminok forrásának lehetőleg természetes eredetűnek kell lenni, a tabletta formában szedett táplálék-kiegészítők ugyanis nem annyira hatékonyak a betegségmegelőzésben.

Dr. Leo Schouten, a kutatásban részt vevő professzor elmondta, örülnek neki, hogy elemzéseik révén tudományosan is alátámaszthatóvá vált, hogy a vitaminfogyasztás segíthet a daganatos betegségek megelőzésében.

„További kutatásokra van szükségünk ahhoz, hogy megértsük az összefüggés mögött húzódó mechanizmust, de az eredmények megcsillantják a reményt az ilyen típusú betegségek megelőzésére” – mondja Dr. Schouten.

Életmódunk megválasztása nagyon fontos a daganatos megbetegedések megelőzésében” – teszi hozzá Nadia Ameyah, a Dutch World Cancer Research Found rákkutató központ igazgatója, a tanulmány fő szerzője.

„Szakértők becslései szerint a száj-, torok- és gégerákos megbetegedések nagy részét a nyugati világban megelőzhetnénk a dohányzás elhagyásával, az alkoholok mellőzésével és az egészséges életmóddal. Sajnos nagyon kevés holland ember fogyaszt megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt.”

A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition táplálkozási szaklap hasábjain jelent meg, 2015. július 8-án.

Item added to cart.
0 items - Ft