A 8 legkárosabb élelmiszer a fogaidnak

Amikor fogaink egészségnek kérdését vizsgáljuk, nem elég csak a szájápolási szokásainkra gondolni. A megelőzéshez legalább annyira hozzátartozik a táplálkozási kultúránk, mint a fogmosási rutinunk. Vannak ugyanis olyan előre feldolgozott, cukros, savas vagy túlságosan kemény halmazállapotú élelmiszerek, melyeket fogaink érdekében jobb lenne, ha örökre száműznénk az étrendünkből.

A szárított gyümölcsök általában cukrosak és könnyen feltapadnak a fogakra, ezért fogszuvasodást okoznak. /Kép: Driedworld.com/
A szárított gyümölcsök általában cukrosak és könnyen feltapadnak a fogakra, ezért fogszuvasodást okoznak. /Kép: Driedworld.com/

1. KEMÉNY CUKORKÁK, NYALÓKÁK

A kemény cukorkák és nyalókák több fronton is károsíthatják a fogainkat. Egyrészt túl hosszú ideig tartjuk őket a szánkban, hiszen idő kell az elszopogatásukhoz, ám eközben fogainkat folyamatosan savas, cukros támadás éri, ami meggyengíti a fogzománcot és könnyebben alakul ki fogszuvasodás. Másrészt a kemény cukrok, nyalókák elropogtatása könnyen megsértheti a fogzománcot, törést, repedést okozva.

2. JÉG

Az Amerikai Fogászati Szövetség álláspontja szerint rengetegen gondolják azt, hogy a jég jót tesz a fogaknak. Mivel víz, csak más halmazállapotú, azt gondolhatjuk, hogy semmilyen kárt nem tehet a fogainkban. Pedig itt is komoly kockázatokkal kell számolnunk, a hideg hatására egyrészt megváltozik a fog szerkezete és sérülékenyebbé válik, másrészt pedig a jégkockák ropogtatása a kemény cukroknál említett sérüléseket idézhet elő.

(X) hirdetés

3. CITRUSFÉLÉK

A fogzománc savakkal történő gyakori érintkezése erodálja a fogzománcot, ami nem csak jobban kopik, de sokkal hamarabb alakul ki fogszuvasodás is. A savaktól felpuhult fogzománc sérülései maradandó nyomot hagyhatnak a fogakon. Nem csak a citrusfélék nyers fogyasztása okozhat problémát, italok formájában is ugyanolyan károsak, ráadásul elősegítik az afták kialakulását is. Ha citrusfélét fogyasztunk, mindig öblítsük ki szájüregünket tiszta vízzel és fogkefét semmiképp ne ragadjunk az elkövetkező 1-2 órában!

4. KÁVÉ

Természetes formájában a tea és a kávé fogyasztása jó hatással van egészségünkre. Sokan azonban túlzásba viszik ezen italok cukrozását, ami segít a fogszuvasodás kialakulásában. A tea és a kávé ráadásul kiszárítja a szájüreget (szintén megnő a fogszuvasodás esélye), elszínezi a fogzománcot és kellemetlen leheletet is okozhat. Ha nem akarunk lemondani a reggeli kávénkról, mindig fogyasszunk utána megfelelő mennyiségű vizet, amivel pótolhatjuk a folyadékveszteséget.

5. SZÁRÍTOTT GYÜMÖLCSÖK

Bár az aszalt gyümölcsök kiváló alternatívát jelentenek a chipszek vagy a csokoládé helyett, sok gyártó elég sok cukrot tesz ezekre a finomságokra. Ráadásul a szárított gyümölcsök állaguknál fogva könnyen feltapadnak a fogzománcra, ezáltal még inkább megnövelik a fogszuvasodás kialakulásának esélyét. Ha rendszeresen eszünk aszalt gyümölcsöket, fogyasztásuk után mindig alaposan öblítsük ki a szánkat tiszta vízzel és az esti fogmosásnál ne feledkezzünk el a fogselyemről!

(X) hirdetés

6. CHIPS

Bármennyire is imádjuk a burgonya chipseket, tudnunk kell, hogy tele vannak keményítővel, így kiválóan rátapadnak a fogfelszínekre. A szárított gyümölcsök fogyasztásához hasonlóan a sós ropogtatnivalók után se feledkezzünk el a fogmosásról és a fogköz tisztításról.

7. SZÉNSAVAS ÜDÍTŐK

A szakirodalom zsúfolásig van a szénsavas üdítők szájüregre gyakorolt negatív hatásait vizsgáló tanulmányokkal, kísérletekkel. A szénsavas üdítők, a sportitalok és az energiaitalok mind hasonló módon károsítják a fogzománcot, savas támadást intézve fogaink ellen.
Az a legrosszabb, ha az üdítő még cukrot is tartalmaz, de az édesítőszeres változatok ugyanúgy megbontják a fogzománc egészséges szerkezetét.
A koffeines üdítők (pl. kóla, energiaital) extra hozadékként még a szájüreget is szárítják, így maximálisra növelve a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.
Fontos, hogy ha szénsavas üdítőket iszunk, használjunk szívószálat, gyorsan fogyasszuk el őket (ne szürcsöljünk órákig) és utána mindig öblítsük ki a szánkat tiszta vízzel vagy rágózzunk egyet.

8. ALKOHOLOK

Az alkohol szájszárazságot idéz elő. Azok, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, idővel természetes nyáltermelésük hanyatlására lesznek figyelmesek, ami nem csak fogszuvasodáshoz, hanem más szájüregi betegségek (pl. ínygyulladás, ínysorvadás) kialakulásához is vezethet. Ráadásul a túlzott alkoholfogyasztás bizonyítottan megnöveli a szájüregi rák kialakulásának esélyét is, ezért fontos, hogy mindig tartsunk mértéket!

Item added to cart.
0 items - Ft