8 szájápolási mítosz – amit most megcáfolunk! 

Azt gondolhatnánk, nincs is pofonegyszerűbb dolog a fogmosásnál, vagy a szájhigiéniánkról való gondoskodásnál. De vajon tényleg mindent tudunk a helyes szájápolásról? Most megdöntjük a mítoszokat, hogy te is magabiztosan alakítsd a szájápolási rutinodat.

1.”Nem fáj, nem vérzik = nincs probléma.” HAMIS

Sem a parodontitis (fogágygyulladás), sem a kellemetlen lehelet nem jár fájdalommal, és a fogszuvasodás is fájdalom nélkül kezdődik. Ezért képesek a gyulladást és fogszuvasodást okozó plakk baktérikumok hónapokon vagy akár éveken keresztül, észrevétlenül kifejteni romboló hatásukat, főként a kritikusnak számító ínyszélnél és a fogak közötti résekben.

(X) hirdetés

2.”Fluorid napi használata teljes védelmet nyújt.” HAMIS

A fluorid csak az egészséges fogak felszínét védi meg a fogszuvasodástól. A fluorid nem akadályozza meg az ínyvérzést és a fogak elvesztését.

3.”A családban gyakori a rossz fogazat – nem tehetek ellene semmit.” HAMIS

(X) hirdetés

Ez az egyik legáltalánosabb szájápolási tévhit. A fogszuvasodás és a parodontitis ugyanis nem öröklődő betegségek. A megfelelő szájápolás jó alapot nyújt ahhoz, hogy fogaink egészségesek maradjanak még akkor is, ha igazolt a genetikailag romlékony fogazat. 

4.”A kellemetlen lehelet a gyomorból jön.” HAMIS

A dohány, kávé, fokhagyma, hagyma stb. kivételével a rossz szájszag a fogak közötti résekből, a fogpótlások alól, az ínytasakból és a nyelv felszínéről ered, ahol a plakk baktériumok elbomlanak.

5.”Tisztább lesz, ha öblögetek is. HAMIS

Káros tévhit, hiszen egyetlen öblögető sem képes eltávolítani a plakk baktériumokat. Kizárólag a rendszeres, alapos kézi tisztítással érhető el a hosszú távú védelem. 

6.”Legalább 2 percig és naponta 2x mosni – ennyi elég is.” HAMIS

Jó tanácsként terjedő szájápolási tévhit, amiről mindenki mást mond. Pedig az igazság egyszerű. Nem az számít, hogy milyen gyakran, hanem hogy HOGYAN mossuk a fogainkat. A cél, hogy a fogak minden oldalról tiszták legyenek, és ezt elsősorban a helyes technikával, a precizitással és a megfelelő tisztítóeszközök használatával tudjuk elérni. 

7. „Jó erősen sikálni jobbra-balra.” HAMIS

A gyengédség az új erő, ha a fogmosásról van szó. Mondj búcsút a hamar elhasznált fogkeféidnek, ne nyomd fogkefédet erősen fogaidra, ugyanis a helyes fogmosás titka az alapos, ugyanakkor gyengéd, körkörös mozdulatokban rejlik. Válassz puha sörtéjű fogkefét, amivel kíméletes a fogmosás. 

Így használd helyesen a fogkefét:

8. „Csak fogkefét használni épp elég.” HAMIS

A fognak öt felülete van, fogkefével azonban csak hármat tudunk hatékonyan tisztítani. A nehézen elérhető fogközöknél kezd el leggyakrabban kialakulni a fogszuvasodás, mert a fogkefe nem fér hozzájuk. Ezeket a területeket fogköztisztítóval szükséges tisztítanunk. A nehezen elérhető fogtalálkozásoknál mint, a metszőfogaknál, vagy torlódott fogaknál pedig fogselymet ajánlott használni. Tökéletesítsd szájápolási rutinodat és használj fogköztisztítókefét és fogselymet a fogkeféd mellett. 

Így használd helyesen a fogköztisztító kefét:

(X)

Item added to cart.
0 items - Ft