8 jel, hogy itt az ideje lecserélni a fogkefédet

„Mióta használod a fogkefédet? – Hmm…nem is emlékszem, pontosan mikor vettem…” A többség vélhetően így válaszolna, ha neki tennék fel ugyanezt a kérdést. Gyakran nem fordítunk kellő figyelmet fogkeféink cseréjére, pedig ezzel az eszközzel tartjuk tisztán az emberi szervezet legnyitottabb és egyik legérzékenyebb területét, a szájüreget. Itt az ideje, hogy észrevegyük, mikor kell új fogkefét beszereznünk, nem csak az elhasználódás, a csökkent tisztítóképesség, hanem a bakteriális szennyezettség miatt is.

elhasznalodott fogkefe

1. Szétálló sörték

Ahogy a fenti képen is látszik, bizonyos használati idő után fogkefénk sörtéi elhajolnak, így már nem ugyanabban a szögben fekszenek fel a fogzománcra. A hajlott sörték nagyobb eséllyel károsítják a fogzománcot és a fogínyt is, hiszen nem kontrollálhatjuk a sörték irányát fogmosás közben.

A szétálló fogkefe sörték hátterében általában az áll, hogy túl erősen nyomjuk a fogkefét a fogainkhoz. Gyengéd, körkörös mozdulatokkal kell fogat mosni, nem pedig erős, súroló mozgással. A túl erős fogmosás nem csak a fogíny visszahúzódását eredményezheti, hanem maradandó kárt tehet a fogzománcban is.

(X) hirdetés

A jobb minőségű fogkefék sörtéinek vége lekerekített, ami gyengéd a fogfelszínhez. A fogkefe elhasználódása során a sörték végei lekophatnak, így a lekerekítettség megszűnik, tehát fogmosás közben akaratlanul is megkoptathatjuk a fogzománcot.

 

2. Indikátoros szál fakulása

Léteznek ún. indikátor, azaz jelző szálakkal ellátott fogkefe fejek (manuális és elektromos fogkeféhez is), melyek kitűnően jelzik a fogkefe elhasználódását. Ha ezek az indikátor szálak kezdenek veszíteni a színükből és kifakulnak, akkor tudjuk, hogy itt az ideje a fogkefe cseréjének, hiszen az már nem lesz olyan hatékony fogmosáskor.

 

3. Sörték közötti szennyeződés

Amennyiben a fogkefe sörtéi közé nézve fogkrém maradványt, barnás, szürkés elszíneződéseket látunk, itt az ideje lecserélni a fogkefénket, hiszen ezek a lerakódások a baktériumok melegágyai.

(X) hirdetés

Hogy megelőzzük a fogkefe szennyeződését, mindig alaposan mossuk ki folyó víz alatt az elektromos vagy kézi fogkefe fejét, majd amennyire tudjuk, csapjuk ki belőle a vizet és jól szellőző helyen hagyjuk kiszáradni.

 

4. Fogkefe vásárlásának ideje

Ha tisztában vagyunk vele, hogy 3 hónapnál több ideje használjuk a mostani fogkefénket, akkor mindenképp érdemes lecserélni a fogtisztítót, mindegy, hogy elektromos vagy kézi fogkeféről van szó.

A szakmai szervezetek által ajánlott 2-3 hónap nem csak a sörték tisztító hatása miatt, hanem a bakteriális szennyezettség miatt lett meghatározva, ennél több ideig higiéniailag nem ajánlott egy fogkefét használni.

 

5. Valaki más használata a fogkefét

Nem túlzott óvatosságról, sem pedig higiéniamániáról nincs szó – fogkefét tényleg nem adunk veszünk egymás között! Sem szülő-gyerek, se férj-feleség, egyáltalán nem javasolt a fogkefék közös használata!

Ennek oka igen egyszerű: teljesen más szájüregi jellemzőkkel rendelkezik minden ember, egészen eltérő nyálösszetétellel és baktériumszinttel. Ha saját fogkefénket odaadjuk a gyermekünknek, akkor átadunk vele minden, a szájüregünkben élő baktériumot is, az ínygyulladást okozót épp úgy, mint a fogszuvasodásért felelős bacilust.

Ha tehát valamilyen oknál fogva közösködtünk valakivel a fogkefén, minél előbb cseréljük le és ragaszkodjunk a saját szájápolási eszközeinkhez (fogköz tisztítóhoz, nyelvkaparóhoz ugyanígy).

hasznalt fogkefe

6. Betegség után

Bármilyen fertőző betegségen, influenzán, vírusos megbetegedésen vagyunk túl, érdemes új fogkefére váltanunk. Betegség során a szájüreg baktériumszintje is változhat, épp ezért olyan bacilusok is a fogkefénkre kerülhetnek, melyek egyébként nincsenek jelen a szájüregünkben.

Vírusos betegségek után érdemes az egész család fogkeféjét lecserélni, főleg, ha közös helyen, egymáshoz közel tároljuk a fogkeféket.

 

7. Ha a fogkefe nem tud kiszellőzni

Ha valamilyen oknál fogva több napon, héten keresztül szűk tokokban, kupak alatt szállítottuk vagy tároltuk a fogkefénket, akkor az utazás, kirándulás, táborozás végeztével érdemes új fogkefét vásárolni.

A baktériumok elszaporodásának a nedvesség kedvez a legjobban, éppen ezért, ha fogmosás után zárva tároljuk, nem tud kiszellőzni és a baktériumok elszaporodnak rajta. Utazáshoz válasszunk utazófogkefét vagy olyan tárolót, amin vannak szellőzőnyílások, így higiénikusabban tárolhatjuk a szájápolási eszközeinket.

fogkefe sorte elhasznalodottsag
Egyetlen fogkefe-sörte mikroszkóp alatt: ennyi baktérium és lepedék halmozódik fel egyetlen szálra a fogmosások alkalmával.

 

8. Ha a fogkefe felsérti a fogínyt

Amikor fogmosás közben azt érezzük, hogy a fogínyünk érzékeny vagy a fogkefe túl durva, akkor eleve túl kemény sörtéjű fogkefét vásároltunk, esetleg a fogkefénk már annyira el van használódva, hogy megkeményedtek a szálai.

A durva sörtéjű fogkefe könnyen felsértheti az ínyt, ami a sorozatos erőhatások következtében visszahúzódik. Ha a fogíny visszahúzódik a fogakról, akkor a fognyak és a dentincsatornák szabaddá válnak, így könnyen kialakulhat fogérzékenység.

Mindig szájüregi jellemzőinknek megfelelően válasszunk sörtekeménységet és 2-3 hónap elteltével mindig gondoskodjunk a fogkefe cseréjéről!

Item added to cart.
0 items - Ft