7 dolog, amit ne tegyél, ha aftád van

Az afta sokak számára gyakorta visszatérő probléma. Van, akinél a nyálkahártya irritációja, másoknál az immunrendszer gyengesége vagy vitaminhiány idézi elő az afta megjelenését. A nyálkahártya sérülése, fekélye igen kellemetlen tüneteket okozhat, azonban néhány egyszerű praktikával könnyen átvészelhetjük ezt az időszakot és elősegíthetjük az afta mielőbbi gyógyulását.

afta gyogyitasa

1. Savas gyümölcsök fogyasztása

Mivel az afta nem más, mint a nyálkahártya sérülése, irritációja, a gyógyulási időszakban nagyon fontos odafigyelni, hogy semmivel ne irritáljuk, ingereljük az afta területét.

Éppen ezért néhány napra érdemes száműzni az étrendünkből a túlságosan savas gyümölcsöket, hiszen azok marhatják, irritálhatják a fekélyes területet.

(X) hirdetés

A kerülendő gyümölcsök közé tartoznak: az eper, a citrom, a narancs, az ananász, az alma, a füge és a paradicsom is.

2. Fűszeres ételek fogyasztása

Ahogyan a savas, úgy a fűszeres ételek is irritálhatják az afta környékét, ezért jobb, ha egy kis időre lemondunk a sós, borsos, paprikás, csípős, mustáros, chilis ételek fogyasztásáról, így van ideje a nyálkahártyának regenerálódni, összébb húzni a sebet.

3. Szájhigiénia elhanyagolása

Jóllehet, egy fájó afta miatt sokkal könnyebb lebeszélni magunkat az esti fogmosásról, mégsem szabad így tennünk, hiszen a bakteriális közeg nem kedvez a fekély gyógyulásának.

(X) hirdetés

Ahogyan azt máskor szoktuk, naponta két alkalommal mossuk meg a fogainkat, legalább naponta egyszer tisztítsuk meg a fogközeinket (fogselyemmel vagy interdentális fogkefével) és nyugodtan elővehetjük a nyelvkaparónkat is, így a felesleges lepedéket a nyelvünkről is eltávolíthatjuk.

szajvizHa a fogkefénket már legalább 2-3 hónapja használjuk, esetleg időközben valamilyen betegségtől szenvedtünk, jobb, ha új fogkefét vásárolunk, hiszen a használt fogkefék a baktériumok igazi melegágyai.

Amennyiben az ínyünkön jelentkezett az afta, mindenképp puha sörtéjű fogkefét válasszunk, ezzel kímélhetjük igazán a lágyszöveteket.

4. Alkoholos szájvíz használata

Bár az alkoholtartalmú öblögetők és szájvizek különösen jók a baktériumok elpusztításában, ha afta van a szánkban, akkor az alkohol nem segíti a gyógyulást.

Mivel az alkohol túlságosan kiszáríthatja, irritálhatja a nyálkahártyát, az afta kezelésekor inkább alkoholmentes, minél gyengédebb összetevőkből kikevert szájvizet vásároljunk.

Kereshetünk kifejezetten afta kezelésére alkalmas öblögetőket, ecsetelőket is, melyek általában hialuronsavat is tartalmaznak, ami elősegíti a fekélyek mielőbbi gyógyulását.

5. Vitaminpótlás elmulasztása

Azoknál, akiknél visszatérő jelenség az afta, érdemes átgondolni, hogy milyen időközönként jelentkezik a nyálkahártya fekélyesedése.

Ha évente 4-5 alkalomnál többször is van afta a szájüregben, akkor már komplex aftáról beszélhetünk, melynek hátterében vélhetően valamilyen vitaminhiány, immunrendszeri gyengeség áll.

Gondoskodjunk a vitaminpótlásról (főleg: B12, cink, folsav) és vizsgáltassuk ki, nincs-e lisztérzékenységünk vagy valamilyen emésztőszervi betegségünk, ezek ugyanis mind hozzájárulhatnak az afta gyakori kialakulásához.

6. Fogorvos kerülése

Amennyiben mindig ugyanazon a területen jelentkezik afta, előfordulhat, hogy egy rosszul illeszkedő fogpótlás, egy éles fogfelszín, egy elöregedett fogtömés okozza a problémát.

A nyálkahártyát nagyon könnyen irritálhatják az éles, kemény felületek, épp ezért érdemes átvizsgáltatni szájüregünket a fogorvosunkkal, hátha egy sima csiszolással vagy fogtöméssel megkímélhet minket a folyton kiújuló aftától.

Rögzített fogszabályzó miatt is kialakulhat az afta, a nyálkahártyát ugyanis – főként az első hetekben – könnyen felsértheti a fogszabályzó készülék. Ilyen esetben vásároljunk kifejezetten fogszabályzóhoz készülő viaszt, mellyel bekenve az éles felületeket, drót alkatrészeket, megnyugvást adhatunk az érzékeny területeknek.

7. Sportolás elhanyagolása

Amennyiben nincs életünkben rendszeres testmozgás, de gyakran kerülünk stresszes helyzetbe, akkor még nagyobb esélye van az afta rendszeres megjelenésének.

Mivel vizsgálatok szerint stressz hatására nagyobb eséllyel alakulhat ki afta, ezért gondoskodjunk a napi izgalmak levezetéséről, egy kis sétával, kocogással vagy biciklizéssel. A meditáció vagy a jóga szintén kiváló segítséget nyújtanak a stressz-mentesítésben.

Item added to cart.
0 items - Ft