6500 éves technológia: a méhviasz, mint fogászati tömőanyag?

2014-09-26T15:23:09+00:00 2012. december 18.|Fogászati hírek, Szakmai hírek|

Olasz kutatók munkájának eredményeként immáron nem csak azt tudhattuk meg, hogy a fogászat milyen ősi szakma, de arra is fény derült, elődeink nem csak kifúrták fogaikat, de be is tömték azokat – így enyhítve a gyulladás, sérülés okozta fájdalmat.

Az olasz kutatók vezetésével vizsgált fogban több réteg méhviasz található.

Federico Bernardini és Claudio Tuniz vezette azt a több nemzetközi intézmény szakembereit összefogó kutatást, mely alapján azt feltételezhetjük, elődeink méhviasszal igyekezték enyhíteni fogfájásos panaszaikat.

A mai Szlovénia területén feltárt lelethez tartozó fogon olyan vízszintes repedések figyelhetők meg, melyek nem csak a zománc, de a dentin mélyebb rétegeit is érintették, így nem csoda, ha az egyénnek fájdalmat okozott a sérült fog. Ezeket az apró repedéseket a méhviasz nagyszerűen kitöltötte, melyből több réteg is található az ősi fogban – támasztja alá a kutatás. A fogak kopását és repedését feltételezhetően a többnyire nők által végzett tevékenységek idézhették elő, például a szövés.

A mai Szlovénia területéről előkerült fogazat a legősibb európai bizonyítéka a fogászat létezésének.

Ami azonban egészen biztos, hogy ez a legősibb európai lelet, ami bizonyítja a fogászat korai létezését, világviszonylatban ennél régebbinek csak a mai Nyugat-Pakisztán területén kiásott lelet bizonyult.

hirdetés (X)

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!