6 komoly betegség, ami a rossz szájhigiénia következménye

A rendszeres fogmosás, a fogak és az íny egészségének megóvása, a rendszeres fogászati ellátás nem csak azért fontos, hogy szép és egészséges legyen a mosolyunk – persze ez is lényeges. Ennél azonban jóval komolyabb betegségeket előzhetünk meg azzal, ha odafigyelünk a megfelelő szájápolásra.

1. Szívbetegség

Sajnos sorra jelennek meg azok a tanulmányok, melyek a rossz szájhigiénia és a szívbetegségek, szívinfarktus kialakulása közötti összefüggést látszanak alátámasztani. Ennek egyik legfőbb oka az lehet, hogy ugyanaz a baktérium felelős az ínygyulladás kialakulásáért, mint ami a szívbetegségeket okozza.

(X) hirdetés

Egy 2013-as, átfogó tanulmány eredményei szerint pedig minél több fogunkat veszítjük el, annál jobban megnövekszik szervezetünkben egy bizonyos enzim szintje, ami nem csak gyulladásokat idézhet elő szervezetünkben, hanem megkeményítheti az artériafalakat is.

 

2. Hasnyálmirigy rák

A Harvard Egyetem Közegészségügyi Iskolája 2006-ban publikált tanulmánya szerint a nem megfelelő szájhigiénia miatt kialakuló ínybetegségtől szenvedők körében 62%-kal nagyobb eséllyel alakul ki hasnyálmirigy rák, mint az egészséges fogínnyel rendelkezők között.

(X) hirdetés

Bár sokan nem tulajdonítanak komolyabb jelentőséget neki, pedig a fogmosáskor jelentkező fogínyvérzés az ínygyulladás első jele. Ha nem kezeltetjük idejében a problémát, a gyulladás elhúzódik, s ez a kiegyensúlyozatlan állapot elősegíti a rákkeltő nitrozamin nevű anyag termelődését.

 

3. Depresszió

Az ausztrál Deakin Egyetem munkatársai 2014-ben publikálták kutatási anyagukat, melyben a depresszió és az egészségtelen fogazat között kerestek összefüggést. Bár sokáig úgy gondolták, a depresszió miatt alakulnak ki a szájüregi panaszok, az említett tanulmány fordított összefüggés nyomaira bukkant.

Több mint tízezer alany adatait elemezve kiderült, hogy a depressziós betegek 61 %-a az elmúlt 1 év során fogfájástól szenvedett, 57,4% pedig saját bevallása szerint is rossznak tartotta fogazata állapotát.

 

4. Alzheimer kór

A Közép-Lancashire-i Egyetem által 2013-ban publikált tanulmány időskori elbutulástól (demenciától) szenvedő elhunyt betegek adatait vizsgálva megállapította, hogy az érintettek agymintáiban igen magas az ínygyulladást okozó P. gingivalis nevű baktérium szintje.

Vélhetően az elhanyagolt fogazat miatt kialakuló fogínygyulladás során ezek a baktériumok bekerülnek a véráramba, így pedig szervezetünk bármely részére, akár az agyhoz is eljuthatnak, ahol az idegsejtek halálát, emlékezetvesztést idéznek elő.

 

5. Terhességi mérgezés

A várandós nők fogazatának egészsége kulcsfontosságú, nem csak saját szervezetük, hanem születendő gyermekük miatt is. Az egészségtelen fogíny ugyanis megnövelheti a terhességi mérgezés kialakulásának kockázatát.

Egy tavalyi tanulmány adatai mindezt számokkal is alátámasztották: a terhességi mérgezéses nők 64%-nál az íngyulladás tüneteit tapasztalták, míg problémamentes terhesség és szülés mellett csak 36%-ot érintett a fogínygyulladás.

 

6. Tüdőgyulladás

A japán Nihon Egyetem munkatársai 2014-es tanulmányukban a nem megfelelő szájhigiénia és a tüdőgyulladás közötti kapcsolatot keresték, időskorú betegek körében.

Megfigyeléseikkel sikerült alátámasztani, hogy azok, akik éjszakára is bent hagyják műfogsorukat, ezáltal szabad utat engednek a baktériumok elszaporodásának, jóval nagyobb eséllyel betegednek meg tüdőgyulladástól, ami idős korban igen kockázatos, akár életveszélyes lehet.

Item added to cart.
0 items - Ft