6 kérdés a fogfehérítésről – A fogorvos válaszol

Mi a legbiztonságosabb módja a fogfehérítésnek? Miért kell vigyázni az otthoni fogfehérítő eszközökkel? Ezekről beszélgettünk Dr. Mia Girotto fogorvossal, a Curaden Akadémia oktatójával.

1. Miért múlik el a fogak fehérsége? – Hiszen ez csont, nem igaz? Fehérnek kell maradnia?

Először is: a fogak nem csontok. Ezek mineralizált szövetekből állnak; melyek hasonlóak a csontokhoz, de mégsem teljesen azok. A fő szövetek a dentin és a zománc, a fogak színe pedig ennek a két komponensnek a kevert árnyalatából áll.

A dentin a fogak nagy részét teszi ki és barnás-sárga árnyalatú. A zománc borítja a dentint, ami a természetben megtalálható egyik legkeményebb anyag. Fehéres és kissé kékes árnyalatú, de félig áttetsző és meglehetősen vékony.

(X) hirdetés

Tehát a fogak színe végső soron három dologtól függ: a dentin színétől, valamint attól, hogy a zománc mennyire vastag és kemény.

A gyerekeknek még fehérek a fogaik, mert fogzománcuk még vastag. Az öregedéssel a zománc elhasználódik és a dentin egyre nagyobb része válik láthatóvá.

Az évek során, a zománcon apró repedések, karcolások és nyílások keletkeznek, melyek mind ideális felületek az élelmiszer által okozott foltok számára. Általában így kezdődik az elszíneződés – ami egy teljesen normális és természetes folyamat.

(X) hirdetés

Az évek során felhalmozódott apró nyomok képezik a felnőtt fogakra jellemző sötétebb árnyalatot.

A fogak színe végső soron három dologtól függ: a dentin színétől, valamint attól, hogy a zománc mennyire vastag és kemény.

Alapvetően minden olyan élelmiszer nyomot hagy a fogainkon, amelyben színanyag található, beleértve a zöldségeket, gyümölcsöket és bogyókat. Egyes anyagok különösen színeznek, ilyen például bor, kávé és dohány.

Ha megfigyeljük a dohányosok fogait, a kátrány szó szerint beágyazódik a zománc pórusaiba.
Az elektromos cigaretta ugyanolyan kockázatot jelent. A nikotin folyékony színtelen, de barnássá válik, ha keveredik a levegőben lévő oxigénnel.

Az alsó állkapcson lévő fogak gyorsabban színeződnek, mert folyamatosan használjuk őket.

2. Elkerülhető a fogak elszíneződése?

Persze, bizonyos mértékig.

Ha hosszantartó fehérségre vágyik, akkor kövesse a következő alapvető szájhigiénés rutinokat: Helyes technikával, puha, nagy sörte sűrűségű fogkefével, a fog minden felületét óvatosan tisztítsa meg. Használhat akár szónikus fogkefét is.

Az évek során, a zománcon apró repedések, karcolások és nyílások keletkeznek, melyek mind ideális felületek az élelmiszer által okozott foltok számára.

A lényeg az, hogy ne hagyjon ki egy felületet sem. A fogak minden felületét tisztítani kell, beleértve az interdentális területeket is, plusz az esetleges protéziseket, amelyek az elveszett fogak pótlására szolgálnak.

Egy másik kulcsfontosságú dolog – kerülje el a színintenzív, különösen az „egészségtelen” anyagokat, például a dohányt. A túl sok cukros ital szintén problémát jelent, mivel savakat (általában citrom- és foszforsavat) tartalmazhatnak.

A savak ellensúlyozzák a zománc kémiai egyensúlyát, és hajlamossá tehet a pórusok kialakulására, amelyek a későbbiekben elszíneződhetnek. A savakkal való rendszeres kitettség a zománcot bonthatja.

A fogak elszíneződését okozó részecskék a fogzománc felszínén található pórusokba hatolnak.

Ha betartja ezeket a szabályokat, még egy idő után így is elkophat a zománc. Mivel fogainkat minden nap használjuk, így nem tudjuk elkerülni a károsodásokat. Idővel fogaink elhasználódnak és kevésbé lesznek fehérek, de ez egy természetes folyamat.

3. Hogyan zajlik a professzionális fehérítés?

Számos fogorvos végez fogfehérítést. Ez általában két részből áll: a fehérítésből és a zománc polírozásából.

Ilyenkor egy speciális gél kerül a fogakra, mely fehérítőszert tartalmaz. Ilyen lehet például a hidrogén-peroxid- ami ugyanaz a szer, amelyet a hajszőkítéshez, és mosószerekben használnak.

A fehérítőszer lebontja a foltokat alkotó szerves vegyületeket.

Alapvető fontosságú, hogy mindig orvosi felügyelet mellett történjen a fogfehérítés. Bizonyos esetekben egy szakember akár tanácsot is adhat az eljárást illetően.

Ha túl agresszív fehérítőszert választ, vagy hosszabb ideig használja, akkor a zománc is sérülhet. Érdemes ezeket az eljárásokat szigorú felügyelet mellett, szakemberrel végeztetni – megbízható rendelőkben, körültekintő adagolással és megfelelő időzítéssel.

Az eljárás után részletes tájékoztatást kap a fogainak gondozásáról és szükséges egy kontrollvizsgálat. Ha otthon, felügyelet nélkül fog hozzá a fogfehérítéshez igen könnyen hatalmas problémát tud okozni. Néhány fehérítő termék ugyanis rengeteg kárt okozhat, ezért a fehérítést MINDIG fogorvosnak kell végeznie.

A polírozás révén a fogorvos kiegyenlíti a zománc felső rétegét, hogy eltűntesse a lerakódásokat, repedéseket, amik várhatóan csökkentik a baktériumok általi elszíneződéseket és felhalmozódásokat is.

A zománc egy ideig szuper simán fogja érezni magát az eljárás után, de idővel újra horpadások és karcolások keletkeznek majd rajta.

4. Hogyan befolyásolja a fehérítés és a polírozás a zománcot?

Röviden: a fehérítés és polírozás vékonyabbá teszi a zománcot és ezáltal gyengébbé is válik – különösen akkor, ha valamilyen agresszívebb anyagot használ, megfelelő tudás nélkül.

Ez néha olyan mellékhatásokat okozhat, mint a fokozott érzékenység a hőmérsékletváltozásra (hideg/meleg) és nyomásérzékenység, valamint a dentin gyengébb védelme – különösen a vékonyabb fogzománcú embereknél.

Nem tudom ezt eléggé hangsúlyozni –de elengedhetetlen, hogy ezt az eljárást felügyelet mellett, engedélyezett szakmai környezetben végezzük.

Ne feledje: csak szakember tudja helyesen felmérni a fogai állapotát és ő dönti el, hogy számunkra mi a lehető legjobb eljárás, a legmegfelelőbb fehérítő anyag.

A fogászati szakemberek könnyedén meg tudják határozni, hogy mely eljárások és anyagok a legtökéletesebbek számunkra, így könnyedén elkerülhetjük a nem kívánt mellékhatásokat. Bizonyos esetekben egy szakember akár le is beszélhet minket egy felesleges kezelésről.

A rossz hír az, hogy ezen eljárások után is ki lesz téve fogunk a mindennapi használatnak. Rágni és őrölnie kell a fogaknak, hacsak az étkezési szokások nem változnak meg teljesen, a fogak elkerülhetetlenül újra elszíneződnek.

Tehát rendszeres kontrollra van szükség. Kezelés után érdemes gyakrabban felkeresnie a fogorvost.

5. Miért nem állíthatjuk vissza a zománc eredeti állapotát?

Érdekes tény: szervezetünk szinte bármit regenerál, azonban a zománcot nem képes.

A zománc megtartásának legjobb módja, a megfelelő szájhigiéné fenntartása.

Alapvető fontosságú a megfelelő technika és rendkívül fontos: a puha sörtéjű fogkefe használata, amely kíméletes, de mégis hatékony.

A rendszeres fogmosás megbontja a fogakon felhalmozódott baktériumtelepeket, így nem kapnak esélyt arra, hogy a fogak felületét mérgező anyagaikkal roncsolják. Ezenkívül egészségesebbé teszi az ínyt, ami hozzájárul a fogak általános egészségéhez.

Javasolt továbbá olyan fogkrém használata, amely elősegítheti a zománc remineralizálását, de ami még fontosabb, vigyázzon rá!

Lehet, hogy egy nap a kémikusok feltalálják a mesterséges zománcot és megtanuljuk visszaállítani az eredeti állapotát, de egyelőre ez még csak egy szép álom.

Röviden: vigyázzunk a fogzománcunkra, amíg még megvan. Annak ellenére, hogy egyes terápiák, például a polírozás, nem feltétlenül rosszak, nem szabad túl gyakran csinálni. Mindenesetre, mielőtt különböző fehérítési praktikáknak tenné ki fogait, forduljon fogorvosához.

6. Hogyan néz ki az otthoni fehérítés?

Léteznek különböző fehérítő készletek, amiket akár online is meg lehet vásárolni. Ezek lényegében különböző intenzitású fogfehérítő gélek.

Az ilyen fehérítő készleteknél a fő kockázat az esetleges túlhasználat. A gyorsabb eredmény elérésének érdekében az emberek hajlamosak hosszabb ideig fennhagyni, vagy gyakrabban használni a gélt, mint amit a használati útmutató mond.

Sőt, ami még rosszabb, hogy néhány ember elkezdi a fehérítést, majd nem tud leszokni róla és egyre gyakrabban fogja használni ezeket a kémiai szereket. Ez azért nem jó, mert tartós károkat okozhat és a zománcot vékonyabbá és érzékenyebbé teheti.

A fogak otthon történő fehérítésének biztonságosabb módja a fehérítő fogkrémek használata, amelyeknek nincs gyors eredménye, ám enyhébb és nem károsítja a zománcot.

A jó és biztonságos fehérítő fogkrémeknek alacsony koncentrációban kell tartalmaznia a fehérítőszert, így hosszabb ideig használható a foltok biztonságos eltávolításához. Ilyen enyhe szer például a glükóz-oxidáz, a mézben található enzim, amely antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A cukor oxigénné alakul, amely eltünteti a foltokat.

(X)

Item added to cart.
0 items - Ft