3D nyomtatással előállított baktériumölő fogpótlások

A holland Groningen Egyetem kutatói olyan új típusú 3D nyomtatással előállítható polimert fejlesztettek ki, ami 99%-ban képes elpusztítani a káros szájüregi baktériumokat. Mielőtt a technológiát a gyakorlatba is átültetnék, természetesen további kutatások szükségesek, mindenesetre az eredmények biztatóak a jövőbeli alkalmazásformákat illetően.

A 3D nyomtatással előállított polimer (jobb oldal) a szájüregi baktériumok 99%-át képes elpusztítani. /Kép: Groningen Egyetem/
A 3D nyomtatással előállított polimer (jobb oldal) a szájüregi baktériumok 99%-át képes elpusztítani. /Kép: Groningen Egyetem/

A fejlesztési időszak során a szakértők antimikrobiális (baktériumölő) hatású négyes ammóniumsót ágyaztak létező fogászati polimerekbe, melyekből fogpótlásokat készítenek. A pozitív töltésű sók megzavarták a negatív töltésű baktérium membránokat, melyek megrepedtek és elpusztultak – magyarázzák a kutatók.

Az új polimert ezután 3D nyomtatóba helyezték, UV-fénnyel megkeményítették és az így elkészült nyomatokat különböző fogászati elemekhez használták, például fogpótlásokhoz vagy fogszabályzókhoz.

(X) hirdetés

Az anyag antimikrobiális tulajdonságainak teszteléséhez a szájüreghez hasonló környezetet próbáltak teremteni: a mintákat nyál és Streptococcus mutans baktérium elegyébe helyezték majd 6 napig állni hagyták. (A Streptococcus mutans baktérium a fogszuvasodás legfőbb okozója.)

Mikroszkopikus elemzéseket követően megdöbbentő eredmény született: az új anyag a baktériumok 99%-át elpusztította, míg az ammóniumsók nélküli minta ennek mindössze 1%-ra volt képes.

Andreas Herrmann professzor, a holland Groningen Egyetem munkatársa szerint az anyag úgy képes elpusztítani a baktériumokat, hogy közben nem károsítja az emberi sejteket.

(X) hirdetés

Mielőtt a technológia eljutna a mindennapos felhasználásig, az anyag erősségét és kompatibilitását további elemzéssorozatokkal kell alátámasztani, Herrmann professszor mindenesetre nagyszerű potenciált lát az új fejlesztésű fogászati matériában.

Amennyiben az anyagot klinikai tanulmányok révén is biztonságosnak ítélik, nem csak az implantátumok vagy fogpótlások körüli bakteriális problémák kiküszöbölése érhető el, hanem egyéb felhasználási területek előtt is megnyílik az út, legyen szó gyermekjátékokról, élelmiszercsomagolásról vagy ivóvíz-tisztításról.

A teljes kutatási anyag az Advanced Functional Materials szaklap 2015. október 9-i számában került publikálásra.

Item added to cart.
0 items - Ft