2015 legjobb szakmája a fogorvosi hivatás

A washingonti U.S. News & World Report elemzőcég évről évre rangsorolja a 100 legjobb szakmát. Az előző évekhez hasonlóan idén is a legjobb hivatások között végeztek a fogászathoz kapcsolódó szakmák, melyek közül a fogorvosi hivatás megcsípte az 1. helyet. A besorolást az előre megjósolt foglalkoztatási ráta növekedése, az alacsony munkanélküliségi ráta és kiegyensúlyozott munka-magánélet egyensúly is befolyásolta.

2015-ben a fogorvosi szakmát választották a legjobb hivatásnak. /Kép: illusztráció, Dental-tribune.com/
2015-ben a fogorvosi szakmát választották a legjobb hivatásnak. /Kép: illusztráció, Dental-tribune.com/

A népszerű közvélemény kutató vállalat éves rangsorában a 10 legjobb szakma közül 7 az egészségügyi szektorból került ki: 1. helyen a fogorvosok állnak, őket a nővér gyakornokok követik a 2. helyen, a háziorvosok a 3. helyen, a dentálhigiénikusok pedig az 5. helyen végeztek.

A szakmák rangsorolásánál figyelembe vették a tervezett új munkahelyeket, a növekedési rátát, a szakmai kilátásokat, a munkanélküliségi rátát és a munkával való elégedettséget. Az Egyesült Államokbeli foglalkoztatási hivatal 2012 és 2022 között 16 százalékos foglalkoztatottsági növekedést jósol a fogorvosi szakmában, több mint 23 000 új munkahellyel, a becsült munkanélküliségi ráta pedig mindössze 0,9 százalék.

(X) hirdetés

Ráadásul nem csak, hogy biztos állás a fogorvosi szakma, de nagyon magas jövedelemmel is párosul: a U.S. News & World Report felmérései szerint 2015-ben a legjobban fizető szakmák közé tartozik – a fogorvosok 2013-ban átlagosan 146 340 dollárt kerestek évente, volt olyan szakember, aki több mint 187 999 dollárt keresett, míg a legszerényebb fogorvosi fizetés 72 240 dollár volt.

A fogászati szakmán belül fizetés tekintetében a fogorvosok állnak az élen, őket követik a dentálhigiénikusok évi átlag 71 530 dolláros keresettel, illetve a fogászati asszisztensek, évi 35 640 dollár jövedelemmel.

Item added to cart.
0 items - Ft