2014-ben közel 9300 gyermek fogait vizsgálták az NGYSZ önkéntes fogorvosai

Az ingyenes fogászati szűrést és tanácsadást kínáló OTP Bank Fogászati Roadshow idén áprilisban huszadik alkalommal indult útjára a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szervezésében. A korábbi évekhez hasonlóan a program kiegészült a májusi és októberi székelyföldi körúttal is.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat idén 9300 gyermek fogait vizsgálta meg ingyenesen. /Kép: NGYSZ, Fejér Bálint - Gordon Eszter/
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat idén 9300 gyermek fogait vizsgálta meg ingyenesen. /Kép: NGYSZ, Fejér Bálint – Gordon Eszter/

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati busza az OTP Bank Fogászati Roadshow keretében 1995 óta járja az országot. Idén április és október között az önkéntes fogorvosok tizenhét magyarországi helyszínen és a székelyföldi Csíkszentdomokoson, Csíkszentgyörgyön, Oroszhegyen és Kápolnásfaluban vizsgálták, szűrték és kezelték a gyerekek fogait. Magyarországon elsősorban olyan településeken jártak, ahol egyáltalán nem, vagy csak részlegesen megoldott a fogászati ellátás.

Idén is részt vettek a szűrésen értelmi és mozgássérült (Jászberény, Fót), illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek is (Hencida, Szentpéterszeg, Kisvárda, Pécs). 2014-ben az OTP Bank Fogászati Roadshow során közel 9300 magyarországi és székelyföldi gyermek fogait vizsgálták meg, és hívták fel a figyelmüket fogászati problémákra illetve azok kezelésére.

(X) hirdetés

Magyarországon a fogorvosoknak sajnos idén is rosszak voltak a tapasztalatai. A gyerekek fogainak átlagosan körülbelül 50 százaléka rossz, ezen belül közel 40 százaléka pedig szuvas; egy-egy településen a gyerekek 70 százalékánál találtak szuvas fogat.

Általánosságban elmondható, hogy a kisebb, szegényebb településeken élő gyermekek fogainak állapota jóval elhanyagoltabb, mint a nagyobb városokban lakóké. Az értelmi és mozgássérült gyermekek fogazata rosszabb állapotban van, mint egészséges kortársaiké, ami sajnos a hazai fogászati ellátás hiányosságait is mutatja: az államilag támogatott fogászati ellátás sokszor nem tud mit kezdeni a kevésbé együttműködő gyerekekkel, a szülők, gondozók viszont nem engedhetik meg maguknak a magánkezelést.

A fogorvosi busz a legnagyobb szolgálatot Hencidán és Szentpéterszegen tette, ahol a gyerekek többségénél találtak szuvas tejfogat, és maradó fogaik is nagyon rossz állapotúak voltak. A nem megfelelő kezelés mellett, ez az eredmény a helytelen táplálkozásnak is betudható. A buszt kísérő egészségnapi tanácsadás megmutatta, hogy még a 18-19 éves fiatalok sincsenek tisztában a helyes fogmosás technikájával.

(X) hirdetés

Idén a Colgate-Palmolive Magyarország is csatlakozott a programhoz. A cég a vizsgált gyerekeknek fogkefét és fogkrémeket ajándékozott. Sok településen nagyon fontos az ilyen jellegű ajándék, a fogorvos kollégák azt tapasztalták, hogy gyakran a gyermekeknek nincs saját fogkeféjük, illetve, még, ha van is, akkor sem tudnak gondoskodni a rendszeres cseréről.

A szakemberek örömmel tapasztalták, hogy azokon a településeken, ahová a busz évek óta visszajár, a korábban kiszűrt rossz fogakat kezeltették, és a gyerekek emlékeztek a helyes fogápolási technikára is, ami kulcsfontosságú a megelőzésben.

Erdélyben idén 220 fogászati kezelést és csaknem 2300 szűrést, szaktanácsadást végeztek a fogorvosok. Bár fejlődést és látható eredményeket tapasztaltak – ami a több éve tartó, évente kétszeri szűrésnek és kezelésnek is köszönhető – a helytelen étkezési szokások – pl. cukros üdítők fogyasztása, – és a nem ismert és ezért nem tudatos szájápolás miatt még mindig sok gyermeknek lesz szuvas a foga.

A magyarországi szegényebb településekhez hasonlóan sajnos a határon túli elmaradottabb régiókban élő gyermekek fogazata is elkeserítően rossz állapotban van. A fogorvosok így különösen nagy hangsúlyt fektettek a megelőzésre, a fogvédelemre és a helyes fogmosási technikák bemutatására.

A Gyermekmentő Szolgálat szerint az idei magyarországi és határon túli szűrés eredményei is azt támasztják alá, hogy nagyon fontos a felvilágosítás, valamint a megelőzésre és a helyes fogápolásra játékos formában történő figyelemfelkeltés.

Az OTP Bank társadalmi felelősségvállalási programjában immár 19. éve kiemelkedően nagy hangsúlyt kap a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi tevékenysége; közte a két szervezet közös egészségügyi projektje, a minden évben megszervezett OTP Bank Fogászati Roadshow szájhigiénés, szűrő- és oktatóprogram. A mozgó fogászati rendelő támogatása mellett a bank műtétek, gyógykezelések és fejlesztések finanszírozásával is segíti a szolgálat munkáját.

Item added to cart.
0 items - Ft