1 gyerek 1 fog – Nem mindenképp!

Az „egy gyerek – egy fog” jelmondat szinte anyáról lányra száll, nagyon sokan gondolják vagy tapasztalják úgy, hogy gyermekvárás idején megnő a szuvas fogak száma és sok nő a terhesség idejére datálja fogai romlásának kezdetét is. Pedig nem kell mindenáron szájüregi panaszokat elszenvedni a várandósság idején, számos eszközzel szállhatunk szembe a terhesség alatt jelentkező fogászati panaszokkal.

terhesseg fogszuvasodas

MI TÖRTÉNIK A SZÁJÜREGBEN TERHESSÉG IDEJÉN?

Sokan talán úgy vélik, a születendő baba által felvett tápanyagok hiánya okozza a fogászati panaszok többségét, pedig a probléma gyökere legtöbbször máshol keresendő. Az ausztrál Adelaide Egyetem hivatalos kiadványa több pontban határozza meg a nők várandósság idején jelentkező fogászati panaszait, s azok okait.

SAVERÓZIÓ MIATTI FOGSZUVASODÁS

A legtöbb nő vélhetően a visszafordíthatatlan fogszuvasodástól tart, ha a terhesség szájüregre gyakorolt hatásáról van szó. Valóban, statisztikailag is kimutatható, hogy várandósság idején megnő a szuvas fogak száma, még azoknál a nőknél is, akik egyébként nem hajlamosak a fogszuvasodásra.

(X) hirdetés

A fogszuvasodás kialakulásának hátterében legfőképp az elsavasodó szájüreg áll. A nők közel 70%-a tapasztal hányást, hányingert vagy savas refluxot, ami általában a várandósság 4-8. hete között kezdődik és a 16. hét körül fejeződik be.

A szájüregbe kerülő gyomorsav közvetlenül érintkezik a fogzománccal, ami hosszú távon képtelen ellenállni az erősen maró hatású savnak. Egy-egy hányás után a természetes nyáltermelés még képes közömbösíteni a savakat, azonban a hosszasan elhúzódó, napi többszöri hányás már képes tartósan is megrongálni a fogzománcot.

Ráadásul, ha az anya fogain már a terhesség előtt láthatók voltak fehér színű, meggyengült, tápanyagvesztett területek, ún. léziók, akkor a várandósság alatt jelentkező hányások könnyen kilyukasztják az érintett területet.

(X) hirdetés

TÁPLÁLKOZÁS MIATTI FOGSZUVASODÁS

A nők várandósság idején jóval kívánósabbak és sokan a fogszuvasodás kialakulását elősegítő cukros ételeket, italokat, gyümölcsöket kívánják leginkább. Bár teljesen természetes jelenségről van szó, a túlzott cukorbevitel miatt sokkal hamarabb alakul ki fogszuvasodás.

ÍNYGYULLADÁS

A várandósság alatt kialakuló gyakori ínygyulladás hátterében részben a hormonális változások állnak (ilyenkor a lágyszövetek jóval hajlamosabbak a gyulladásra), részben pedig a plakk nem megfelelő eltávolítása.

A plakk a fogfelszínre és az ínyre tapadó bakteriális filmréteg. Étkezések során az élelmiszerekből származó szénhidrátok segítik a baktériumok elszaporodását, melyek megfelelő szájhigiénés szokások hiányában bejutnak az íny és a fog közötti szűk területekre, először csak sekély, majd egyre mélyebb gyulladást, ún. ínytasakokat hozva létre.

Az ínygyulladás következtében a fogíny szövetei megduzzadnak, pirossá válnak és fogmosás közben a várandós anyukák gyakran ínyvérzést tapasztalnak. Az íny krónikus gyulladása sajnos nem kedvez a mama és a baba egészségének sem: előfordulhat, hogy koraszülést vagy terhességi mérgezést okoz a krónikus ínygyulladás.

ROMLÓ SZÁJHIGIÉNIA

Mind a fogszuvasodás, mind az ínygyulladás és más fogászati panaszok (pl. fogkőképződés, kellemetlen szájszag) kialakulását támogatja, ha a kismama nem tartja elég tisztán a fogait és a fogínyét.

Gyakran a romló szájhigiénia mögött a kismama fáradtsága áll, esetleg megriad a fogmosáskor gyakran jelentkező ínyvérzéstől. Előfordulhat az is, hogy a fogkrém íze, habossága rosszullétet okoz vagy a fogkefe jelenléte a szájüregben annyira irritálja a várandós anyukát, hogy inkább elhagyja a reggeli és esti fogmosásokat.

 

HOGYAN ELŐZHETŐK MEG A FOGÁSZATI PANASZOK TERHESSÉG IDEJÉN?

Egyáltalán nem kell beletörődnie a várandós anyukáknak, hogy ebben az időszakban normális a fogak romlása vagy az íny gyulladása. Számtalan módszer és eszköz létezik, melyekkel hatékonyan megelőzhetők és orvosolhatók az esetlegesen kialakuló panaszok. Mind az anyuka, mind a születendő baba érdekében minél egészségesebb állapotban kell tartani a szájüreget.

SAVERÓZIÓ KONTROLLÁLÁSA

Savas reflux vagy hányás után savanyú ízt érezhetünk a szájban, ami a szájüreg savasságának a jele. Ilyenkor 1-2 óráig semmiképp ne ragadjunk fogkefét, mert a savak által felpuhult fogzománcban maradandó kárt tehetünk.

Fogmosás helyett öblítsük ki a szájat tiszta vízzel vagy rágózzunk egy kicsit, ami fokozza a nyáltermelést, ezáltal segít közömbösíteni a savakat.

Extrém esetben van rá lehetőség, hogy a felső álcsontban ülő fogak belső felszínét kompozittal vonják be, ami extra védelmet nyújt a savakkal szemben.

Ha az édesanya hajlamos a fogszorításra, fogcsikorgatásra, érdemes éjszakai fogvédőt beszerezni, így a meggyengült fogzománc megóvható a kopástól, repedéstől.

EGÉSZSÉGES ÉTKEZÉSEK

Bár várandósság idején gyakran kívánnak az édesanyák édességet, próbáljuk meg kontrollálni a bevitt cukor mennyiségét. A tejtermékek (sajtok, joghurtok) fogyasztása ugyanakkor ajánlott lehet, nem csak mert segít közömbösíteni a szájüregben lévő savakat, hanem mert kalciumtartalma hozzájárul a gyermek egészséges fejlődéséhez is.

MEGFELELŐ SZÁJHIGIÉNIA KIALAKÍTÁSA

Megfelelő szájhigiéniával terhesség idején is megelőzhető a fogszuvasodás, ínygyulladás kialakulása. Naponta kétszer, 2 percen keresztül ajánlott a fogmosás, míg naponta egyszer a fogközök területét is szükséges megtisztítani (fogselyemmel vagy fogközkefével).

Amennyiben a várandós anyuka a fogkrém ízével vagy habzásával nincs kibékülve, javasolt erős aromáktól mentes, alig habzó fogkrémeket beszerezni. Ha a fogkrém fluoridot is tartalmaz, extra védelmet biztosíthatunk a fogaknak.

Ha fogmosáskor erős hányinger vagy öklendezés jelentkezik, kiegészítő ápolásként használhatók szájvizek és öblögetők is. A fluoridos termékek a fogzománcot erősítik, míg a klórhexidin tartalmú öblögetők az egészséges íny fenntartásában nyújtanak segítséget.
Manuális fogkefe helyett az anyuka próbálkozhat elektromos vagy szónikus fogkefével is, az apró fejek kevésbé kellemetlenek fogmosás közben.

A fogíny egészségét támogathatjuk még mindennapos szájzuhany használattal is, ami kiválóan képes eltávolítani az íny vonala alá kerülő baktériumokat, plakkot is, ezáltal enyhíti a fogínygyulladást és az ínyvérzést.

RENDSZERES KONTROLL

Mindenképp érdemes szakértő kezekre bízni szájüregünk egészségét, ezért a terhesség idején se feledkezzünk meg a rendszeres fogászati ellenőrzésekről. Fogorvosunk még idejében orvosolhatja a kezdeti problémákat és a rendszeres tisztítások elvégzésével megóvja a várandós anyukákat a későbbi panaszok kialakulásától.

Item added to cart.
0 items - Ft