A zöldtea-mishwak szájöblítő hatékonyabb a klórhexidinnél?

A zöldtea és mishwak kivonatból készülő szájvíz klinikai vizsgálata során kiderült, a keverék jelentős mértékben csökkenti a szájüregi plakk képződését – akár 24 órán keresztül. A teljesen természetes összetevőkből álló elegy antibakteriális és tapadásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik, így potenciális alternatívát jelenhet a kémiai anyagokból előállított bolti szájvizekhez képest – állítják a kutatást végző Maláj Egyetem munkatársai.

zoldtea-mishwak-szajoblito

A szájüregi plakk egy olyan vékony, bakteriális filmréteg, ami erős tapadási tulajdonságánál fogva könnyen megtelepszik a fogakon és a fogínyen, így hozzájárul a fogszuvasodás és ínybetegségek kialakulásához.

A plakk képződése természetes folyamat, negatív hatásai ellen az egyetlen megoldást a rendszeres fogtisztítás jelenti. A maláj kutatók által kísérletbe vont zöldtea – mishwak keverék azért ígéretes, mert használata segít meggátolni a plakk újra képződését.

(X) hirdetés

A mishwak a Salvadora persica nevű fa ágából vagy gyökeréből készülő természetes fogtisztító pálcika, melynek használatát először az ősi Közel-Keleten, később a Görög- és Római Birodalomban is megkedvelték. Afrikában, Ázsiában és a Közel-Keleten mai napig használják a mishwak pálcikát vagy a kivonatából készített szájápolási szereket.

Teaként fogyasztva hasonló tisztító tulajdonsággal bír a Camellia sinensis var. Assamica (asszám tea vagy zöld tea) levele, melynek biológiai aktivitása hozzájárul a szájüreg egészségéhez.

A két növény természetes tulajdonságait kiaknázva a szakértők keveréket készítettek, amiben 0,25 mg zöldtea és 7,82 mg mishwak kivonatot vegyítettek, majd egy kisebb csoporton a plakk újra képződését vizsgálták a természetes szájöblítő használata mellett.

(X) hirdetés

Egy héttel a vizsgálat kezdete előtt a 14 kísérletben résztvevő alany fogkő eltávolításon, polírozáson és szájhigiéniai oktatáson vett részt. A kísérleti napon kétszer öblítettek 15 ml véletlenszerűen kiválasztott zöldtea–mishwak szájvízzel, 0,12%-os klórhexidinnel vagy placebo szájöblítővel (desztilláltvíz), majd megkérték őket, hogy további 24 óráig ne éljenek semmilyen más szájápolási eszközzel (pl. fogmosás, fogköztisztítás, öblögetés).

A próbanapot követően a résztvevők 6 napon keresztül folytatták még az öblögetést otthonukban, miközben rendszeres szájhigiénés méréseken vettek részt. Mindezt háromszor ismételték meg a tanulmány során.

A próbanapot követő 24 óra elteltével megvizsgálva a szájüregi plakk indexet kiderült, hogy a zöldtea-mishwak szájöblítő jelentősen csökkentette a friss plakk képződését, összehasonlítva a placebo és a klórhexidines szájöblítővel. Ennél is meglepőbb, hogy a placebo szájvíz és a klórhexidines szájöblítő hatékonysága nem mutatott jelentős eltérést.

Azok a résztvevők, akik a mishwak-zöldtea keverékkel öblögettek, kevesebb bifoilmképző organizmussal rendelkeztek, melyek a fogfelszínre tapadva a plakk kialakulásának legfőbb okozói.

A kutatási eredmények fényében a szakértők szerint a zöldtea-mishwak szájöblítő hatékony és biztonságos alternatívát jelenthet a plakk képződés csökkentésében. További vizsgálatokra még szükség van a természetes elegy hosszú távú hatásának vizsgálatához és az általános konklúziók levonásához.

Item added to cart.
0 items - Ft